Top in Premier League schadevrij de Kerst door

Vol programma op Boxing Day. Winst voor Van Gaal en Koeman.

Wayne Rooney scoorde tweemaal.
Wayne Rooney scoorde tweemaal. Foto AP

De topdrie van de Premier League heeft op Tweede Kerstdag geen fout gemaakt. Koploper Chelsea won redelijk eenvoudig van West Ham United dat verrassend genoeg tot gisteren op de vierde plaats stond. De Londense derby was een eenzijdige wedstrijd waarbij het wachten was op het eerste doelpunt van Chelsea. Na ruim een half uur scoorde verdediger John Terry van dichtbij. De eindstand van 2-0 werd na 62 minuten bereikt toen spits Diego Costa toesloeg. Dat de score niet hoger uitviel was vooral de verdienste van Adrián, de Spaanse doelman van West Ham.

Pas in de slotfase werd de bezoekende ploeg enkele keren gevaarlijk, met name door invaller Morgan Amalfitano. De Fransman trof een keer de paal. Daarvoor had scheidsrechter Michael Olivier Chelsea een strafschop onthouden. Hem ontging dat een schot van Oscar ‘binnen de zestien’ tegen de arm van de Australiër Winston Reid kwam.

Ook Manchester United kwam ongeschonden uit de strijd op Boxing Day. Al voor de wedstrijd had trainer Louis van Gaal aangekondigd dat zijn streven, ondanks de moeilijke start dit seizoen, het landskampioenschap is. „Ons doel is om kampioen te worden. Het is altijd de bedoeling om eerste te worden”, aldus de manager tegen de BBC. Dankzij de winst op Newcastle United met 3-1 blijft ManUnited in de top meedraaien, maar wel met tien punten achterstand op Chelsea.

De ploeg van Van Gaal dicteerde vanaf de eerste minuut het spel. Belangrijkste man was Wayne Rooney die halverwege de eerste helft de score opende. Tien minuten voor rust verdubbelde hij de marge, na een steekpass van Juan Mata. Vlak na de pauze stond Rooney zelf aan de basis van de 3-0 van Van Persie. Papiss Cissé scoorde namens Newcastle. Hij benutte een strafschop in de slotfase, na een overtreding van Phil Jones.

Manchester City, tweede op de ranglijst met drie punten achterstand op Chelsea, troefde West Bromwich Albion op alle vlakken af. Al na dertien minuten stonden de bezoekers met 0-2 voor, dankzij doelpunten van de Braziliaan Fernando en de Ivoriaan Yaya Touré. Na de 3-0 van de Spanjaard David Silva na ruim een half uur was de wedstrijd gespeeld. Drie minuten voor tijd mocht Brown Ideye de eretreffer van West Bromwich op zijn naam schrijven.

Door het verlies van West Ham belandde Southampton op de vierde plaats. De ploeg onder leiding van de gebroeders Koeman won bij Crystal Palace (1-3). De Senegalees Sadio Mané, Ryan Bertrand en de Belgische oud-Ajacied Toby Alderweireld, met een kopbal, scoorden op Selhurst Park.

De drie doelpunten vielen binnen het uur waardoor de wedstrijd in Londen was gespeeld. „Door de fantastische start in de tweede helft [twee doelpunten in acht minuten] konden we al snel denken aan zondag”, refereerde Koeman aan het duel met koploper Chelsea.

Bij de voorbereiding van de drie treffers van Southampton was met name de jonge James Ward-Prowse belangrijk. Hij mocht meedoen omdat Dusan Tadic niet topfit is. De Serviër (ex-Twente) zat wel op de bank. Oud-Feyenoorder Graziano Pellè leidde voorin vooral de aandacht af, zelf kreeg hij weinig kansen.

Liverpool boekte een moeizame zege bij degradatiekandidaat Burnley: 0-1. International Raheem Stirling was de doelpuntenmaker. Voormalig Ajacied Christian Eriksen bezorgde Tottenham Hotspur de winst tegen hekkensluiter Leicester City. De Deen tekende na 70 minuten voor de 1-2.

Niet alleen Ronald Koeman heeft zondag met Chelsea een zware wedstrijd voor de boeg. Manchester United moet naar Londen voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur dat nu zevende staat. Manchester City lijkt met een thuiswedstrijd tegen Burnley – voorlaatste in de Premier League – het gemakkelijkste programma te hebben.