Termietenheuvel vol keverlarven

None

Foto Ary Bassous

Van termietenheuvels kun je je gemakkelijk afvragen of er stiekem iemand anders in woont dan een kolonie termieten. Zoals zo’n grillige heuvel boven de vlakte uitsteekt, lijkt hij op een woning van een mensenschuwe kluizenaar. De termietenheuvel die de Braziliaanse fotograaf Ary Bassous fotografeerde, heeft inderdaad geheime bewoners. Er wonen keverlarven in van de soort Pyrearinus termitilluminans. Hun lijfjes verspreiden een zachtgroen schijnsel, dat Bassous fel liet oplichten door een lange sluitertijd te gebruiken. De larven lokken er termieten mee. Die willen uitvliegen, maar tevergeefs. De larven slepen ze weer naar binnen, als mondvoorraad. Bassous won met deze foto dit najaar een fotoprijs van het Natural History Museum in Londen.

    • Hester van Santen