Te koop, tegen elk aannemelijk bod

Fusies en overnames

Sinds de financiële crisis is het beduidend rustiger aan het fusie- en overnamefront. Wordt 2015 het keerpunt?

None

Komt er een eind aan de luwe jaren? Het aantal fusies en overnames met en door Nederlandse bedrijven ligt al een paar jaar relatief laag: om en nabij de duizend. Dit jaar werden er tot nog toe 921 deals gesloten, blijkt uit cijfers van financieel persbureau Thomson Reuters, voor een totale waarde van ruim 96 miljard dollar (78 miljard euro).

Heel anders dan in topjaar 2007, toen er bijna 1.500 deals werden gesloten. Maar dat was vóór de crisis.

Misschien dat 2015 weer een beter jaar wordt. Bedrijven als Van Gansewinkel (afval) en de lichtdivisie van Philips staan te koop. Anderen, zoals brillendivisie GrandVision van investeringsmaatschappij HAL, worden vermoedelijk naar de beurs gebracht. Een overzicht van bedrijven die volgend jaar waarschijnlijk van eigenaar veranderen.

1 Van Gansewinkel

Afvalbedrijf Van Gansewinkel werd in 2007 gekocht door investeringsmaatschappijen CVC Capital en KKR voor 2,2 miljard euro. De fondsen voegden het bedrijf samen met Afvalwerking Rijnmond (AVR) tot de Van Gansenwinkel Groep. Die eerste werd vorig jaar verkocht aan een Chinees consortium om de schuld van het bedrijf te verminderen.

Nu is ook Van Gansewinkel te koop gezet. Afvalbedrijven uit Duitsland (Remondis), Frankrijk (Sita) en Verenigde Staten (Waste Management) zouden potentiële kopers zijn, maar volgens Het Financieele Dagblad zou nog maar één partij zich gemeld hebben, met een bod dat ver onder de vraagprijs ligt.

2 Lichtdivisie Philips

Philips gaat zijn lichtdivisie in een apart bedrijf onderbrengen, zo maakte het concern in september bekend. Dat past in de strategie van het technologieconcern: al jaren wordt het alsmaar kleiner. Of Philips Lighting (goed voor 7 miljard euro omzet) verkocht wordt of zelfstandig naar de beurs gaat, is nog niet bekend.

Ook dochteronderneming Lumileds gaat Philips verkopen. Daar wil het wel een „stevig belang” in houden: zo’n 40 tot 60 procent van de aandelen.

3 GrandVision

GrandVision is het brillenbedrijf van investeringsmaatschappij HAL. Het heeft wereldwijd 5.000 brillenwinkels, en zette vorig jaar bijna 3 miljard euro om. In Nederland is het met ketens Pearle en Eye Wish de grootste speler op de optiekmarkt. HAL zou komend jaar een deel van het bedrijf, 20 tot 30 procent van de aandelen, naar de beurs in Amsterdam willen brengen.

Ook op maritiem gebied is HAL groot. Het bezit aandelen in SBM Offshore en Boskalis. Via die laatste zou het nu op Fugro uit zijn: Boskalis kocht onlangs 15 procent van de aandelen in de bodemonderzoeker.

4 TMG en Sanoma

TMG, moederbedrijf van De Telegraaf, kondigde deze maand aan zich alleen nog op „kernactiviteiten” te gaan richten. Topman Geert-Jan van der Snoek wil „gewoon stoppen” met „digitale dingetjes die niets opleveren”, zei hij tegen deze krant. Zoals Hyves bijvoorbeeld, of Relatieplanet.

Wellicht dat die in de verkoop gaan – net zoals dat nu bij Sanoma gebeurt. Bij het Finse mediabedrijf verdwijnen 32 titels. Het verkocht al titels als Playboy, Nieuwe Revu en Panorama.

5 Praxis en Formido

Bouwketens Praxis en Formido, eigendom van Maxeda, stonden dit jaar maanden in de verkoop. Inmiddels hebben de eigenaren van het ooit roemruchte Vendex-concern (toen eigenaar van Hema, V&D, de Bijenkorf) de bouwbedrijven uit de etalage gehaald. Voor nu. Wat er precies met de ketens gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Maar biedingen zijn welkom.

    • Annemarie Sterk