Syrische asielzoekers klagen over ‘mol’ van Assad-regime

Een Syrische medewerker van een asielzoekercentrum is geschorst wegens vermeende banden met het Assad-regime.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een medewerker op non-actief gesteld na klachten van Syrische asielzoekers. De medewerker zou aanhanger zijn van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Een aantal Syrische vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Luttelgeest (Flevoland) diende vorige maand een klacht in tegen de werknemer die in het centrum verantwoordelijk is voor de schoonmaak en het uitdelen van kleding. De man, een Syrische Nederlander, zou het regime van president Assad steunen en zijn opvattingen hierover aan de vluchtelingen hebben „opgedrongen”. De vluchtelingen verdenken hem ervan banden te onderhouden met het regime.

„Hij ging opvallend dicht bij hen zitten als ze ergens zaten te kletsen”, zegt de advocaat van twee Syrische asielzoekers. „Mijn cliënten zijn bang dat deze medewerker hun namen doorgeeft aan de Syrische autoriteiten en dat hun familieleden die nog in Syrië verblijven daar problemen mee krijgen.”

De vluchtelingen zouden op de Facebookpagina van de COA-medewerker een foto hebben aangetroffen waarop hij bovenop een tank van het regeringsleger staat te zwaaien met een geweer. „Dit sterkt hen in het vermoeden dat deze medewerker verbonden is aan de Syrische veiligheidsdienst”, zegt de advocaat.

Het COA bevestigt dat de werknemer op internet „bepaalde uitingen” heeft gedaan. Het opvangorgaan onderzoekt of de man zich heeft „geprofileerd” als voorstander van het regime, zegt een woordvoerder. De man is 23 november op non-actief gesteld.

Ruim 9,5 miljoen Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor de oorlog tussen het regeringsleger en rebellengroepen. In Nederland hebben ruim 8.000 Syriërs asiel gezocht. Twee maanden geleden meldde Trouw dat volgens het ministerie Van Veiligheid en Justitie „rond de vijf Syriërs in de eerste helft van dit jaar geen asiel (hebben) gekregen, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst vermoedt dat zij in Syrië vuile handen hebben gemaakt.”

    • Andreas Kouwenhoven