Het begint nu op Kerst te lijken...

Het zal niet overal in Nederland vallen. En of het lang blijft liggen is ook nog maar de vraag. Maar de weerbureaus zijn het er over eens dat het vandaag flink kan gaan sneeuwen. Voor zaterdag voorspelt het KNMI flinke sneeuwval. De eerste sneeuw van het seizoen viel overigens gisteren al in Groningen: daar viel een dun laagje, dat in de loop van de dag weer smolt.

Vandaag wordt een sneeuwdek van enkele centimeters verwacht in het midden en zuiden van het land, in het zuidoosten vijf tot tien centimeter dik. In het noorden blijft het droog. Vanwege de verwachte sneeuwval heeft de NS op voorhand de dienstregeling aangepast en ongeveer de helft van alle treinen op drukke trajecten geschrapt. Treinen rijden daar elk half uur in plaats van elk kwartier, waardoor de kans op filevorming en vertraging door kapotte wissels of treinen afneemt. Spoorbeheerder ProRail zet extra storingsploegen en hulplocomotieven in, de NS zet extra personeel in. Op de Europese wegen, met name richting wintersportgebieden, wordt ook veel overlast verwacht. In Zuid-België, Luxemburg en het noordoosten en oosten van Frankrijk zal veel sneeuw vallen.

    • NRC