Rusland levert goedkoop elektriciteit aan Oekraïne

Rusland gaat voor een gunstige prijs elektriciteit en kolen leveren aan Oekraïne en hoopt daarmee een energiecrisis in het land te voorkomen. Dat zei de Russische vicepremier Dmitri Kozak, meldde persbureau Interfax. Oekraïne meldde in december problemen bij twee kerncentrales, waardoor het risico op stroomuitval is toegenomen.

Goedkope elektra

Rusland levert de elektriciteit tegen de binnenlandse prijs en elke maand 500.000 ton kolen. Volgens Kozak heeft Oekraïne zelf om de hulp gevraagd.

Begin december had de kerncentrale Zaporozje in het zuidoosten van Oekraïne problemen, waardoor de centrale tijdelijk stil heeft gelegen. Daarbij werkt een centrale in Chmelnitsika, Noordwest Oekraïne, op halve kracht omdat een van de twee reactoren stuk is.

Rusland heeft er zelf baat bij

Rusland heeft zelf ook last van de energieproblemen in Oekraïne. Zo is de Krim deze week twee keer afgesloten geweest van het stroomnetwerk van Oekraïne. Het schiereiland verbruikte meer stroom dan de limiet die door Oekraïne was ingesteld en werd daarom afgesloten.

De Krim werd in maart geannexeerd door Rusland en is sterk afhankelijk van de elektriciteit van het vasteland, omdat het niet is verbonden met het Russische stroomnet. De stroomtoevoer naar het schiereiland is in oktober al gehalveerd. Het bewind op de Krim bekijkt of er lokaal energie kan worden opgewekt.

    • Carlijn Vis