Rusland grijpt macht op de Krim

Foto Oleg Klimov Sevastopol, 19 maart 2014

Ook in de oorlog geldt: geen overwinning zonder vernedering. De Oekraïense strijdkrachten op de Krim hebben die wet afgelopen maart aan den lijve ervaren. Kort nadat president Viktor Janoekovitsj zich uit Kiev had laten verjagen door de protestbeweging op de Maidan, grepen gecamoufleerde Russische militairen gewapenderhand de politieke macht op de Krim. Na een paar ultimatums moesten ook de Oekraïense militairen, die sinds de ondergang van de Sovjet-Unie in 1991 zij aan zij met hun Russische vakbroeders op het schiereiland hun eigen bases hadden gehad, zich overgeven aan de zogeheten ‘groene mannetjes’. Ze werden eerst ontwapend. En vervolgens afgevoerd als een ambtenaartje in uniform, zoals deze officier op een Oekraïense vlootbasis bij Sevastopol.