Rellen in Ferguson

Foto Reuters/ Adrees Latif Ferguson, 20 augustus 2014

Altijd link, een nieuwsfoto vermomd als kunstfoto. Werkelijkheid wordt overvleugeld door esthetiek, leed wordt verzacht door schoonheid. Niet voor het onderwerp maar voor de kijker. Deze anti-politiedemonstrant in het Amerikaanse Ferguson lijdt aan pepperspray in zijn ogen. Vrienden proberen het effect van de spray te neutraliseren door melk over hem heen te gieten. De rellen in Ferguson in een close-up: boze zwarte man versus bruut politieoptreden. Hoe symbolisch is de melk; het hele conflict draait om zwart en wit. Hier wordt een zwarte man wit gemaakt, een omgekeerde blackface. Met melk! Melk is heel erg wit, huiselijk, natuurlijk en onschuldig. Een krachtig beeld, eigenlijk te mooi en te symbolisch voor een nieuwsfoto.

    • Mark Duursma