PvdA verliest Amsterdam

Foto Olivier Middendorp Amsterdam, 19 maart 2014

Het is de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. De Amsterdamse PvdA-leider Pieter Hilhorst spreekt vlak voor het sluiten van de stembureaus zijn campagnemedewerkers toe. Kratjes bier op tafel. Rode vlaggetjes aan de muur. De zware campagne zit erop. Al sinds de aftrap zat Hilhorst in het defensief. Hij heeft last van de landelijke trend van zijn partij. Maar ook politieke blunders, zoals de Amsterdamse belastingdienst die 188 miljoen euro te veel aan toeslagen had uitgekeerd, blijven aan hem, als verantwoordelijk wethouder, kleven. Het politieke frame van de oppositie – ‘Hilhorst is te licht zijn voor zijn post’ – werkt door. Op deze foto neemt Hilhorst applaus in ontvangst. Luttele uren later wordt de omvang van de nederlaag bekend. Het werd de dag dat de PvdA de hoofdstad verloor. Een dag later stapte Hilhorst op.