Protest in Hongkong

None

Foto Xaume Olleros Hong Kong, 29 September 2014

In het Hongkongse decor van glans en glinster verzandde de grootste demonstratie ooit gehouden voor algemeen kiesrecht in een Chinese metropool in een uitputtingsslag. Soms, vooral tijdens de broeierige nachten, leek de politie niet opgewassen tegen de tienduizenden studenten die tien weken lang met hun tenten en paraplu’s het hart van de stad blokkeerden. In werkelijkheid hoefden de autoriteiten – in Hongkong én Beijing – alleen maar zelfbeheersing te betrachten en te wachten tot de ‘paraplubeweging’ de steun van de publieke opinie verloor en de leiders van verschillende studentenorganisaties, onder wie twee tieners, onderling verdeeld raakten. De immer vreedzame demonstranten bereikten hun doel – echte democratie – niet, maar er is wel een nieuwe politieke generatie opgestaan die zich verzet – en dat zal blijven doen – tegen de autoritaire wijze waarop China omgaat met hun bijzondere stad.

    • correspondent in China
    • Oscar Garschagen