Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Proost!

Youp

Vriend van mij is barkeeper in een leuk Amsterdams café en hem viel het op hoeveel jonge mensen tegen de kerstdagen opzagen. Een groot deel kwam afgelopen woensdag indrinken. Zware Tripels en stevige Duvels. Hij luisterde zoals het een goede barman betaamt. Waar zagen ze dan zo tegen op? Schoonfamilie? Ook. Maar hun eigen familie was meestal het ergst. Een meisje vertelde aanstekelijk over haar zus, ooit een gloeiend hete bliksem waar de hele stad verliefd op was en die in vijf jaar huwelijk verworden was tot een suffe bakfietsmoeder uit Heemstede. Samen met haar man zou ze het kerstdiner bij haar ouders versjteren. Hoe? Door over zichzelf te praten. Alles in hun leven is zwaar. Hun hypotheek, haar werk, zijn promotiemogelijkheden, de sportclub, de kinderen, de buurt, de boodschappen en de hond heeft waarschijnlijk diabetes. Zo’n stel. En Wilders heeft in hun ogen best wel vaak gelijk. Dat soort. Het meisje werd daar nu al baldadig van en wist dat ze er een promiscue seksleven met veel verschillende Marokkaanse vriendjes tegenover ging zetten. Plus geplande zonvakanties, uitbundige skitripjes en waanzinnige feesten tot diep in de ochtend. Daarom kon ze ook nu niet zolang blijven en moest ze voor het toetje al weg. En zij wist ook al dat haar vader haar de hele avond geamuseerd zou aankijken, terwijl haar moeder begripvol luisterde naar de lange klaagzang van de zeikende zus en haar man, die commercieel medewerker bij een groothandel in badkameraccessoires is.

Mijn vriend vertelde ook dat het een aardige jongen aan de bar goed uitkwam dat er een weekend aan de kerstdagen zat vastgeplakt. Dan kon hij binnen zijn familie iedereen bedienen. Eerste Kerstdag at hij bij de in de steek gelaten moeder van zijn vriendinnetje en hij was al helemaal klaar voor de uren durende klaagzang over het kippetje, zoals zij de nieuwe vriendin van haar man noemde. De tweede dag mocht hij aanzitten bij zijn eigen moeder en haar nieuwe man, die een half jaar eerder via een datingsite voor gescheiden kanslozen zijn ouderlijk huis was binnengewaaid en daar een paar hele lelijke meubels tussen de vertrouwde inboedel van zijn jeugd had gezet. Derde Kerstdag moesten ze naar een desolaat galerijflatje aan de rand van Gouda waar de vader van zijn meisje sinds kort uitbundig de liefde vierde met het eerder genoemde kippetje dat hij van zijn werk kende. Zij zat daar achter de receptie. De aardige jongen was bang dat het vegetarisch gourmetten zou worden en dat de licht hysterische zus van het kippetje er ook zou zijn. Tegen de vierde dag zag hij nog het minst op. Dan mocht hij naar zijn eigen aan lager wal geraakte vader en kon hij tenminste lekker zuipen en het nergens over hebben. De andere avonden gingen ook nergens over, maar dan pretendeerde het gezelschap met hun zorgverzekeringdiscussies dat het een goed gesprek was. Waarom de aardige jongen alle vier avonden het toneelstukje meespeelt? Omdat het een aardige jongen is en aardige jongens doen dat soort dingen. „Dit zijn maar twee voorbeelden”, zei mijn vriend, „maar het hele café zat vol. En jij?”

„Niks. Ik lees en schrijf en kijk en verbaas me niet. De mens is dom en wordt niet slimmer. Na afloop van Serious Request in Haarlem hadden de dokters hun handen vol aan comazuipende jongeren en moest de politie goed haar best doen om relletjes te voorkomen. Jammer dat er geen meisjes verkracht zijn. Dat had de cirkel mooi rond gemaakt. Verder zag ik een bericht dat de eerste strijker al in de handen van een dertienjarige jongen ontploft is. Dus die kan later niet meer aan zijn kinderen leren hoe ze vuurwerk moeten afsteken. En bij de aanleg van de A2 onder Maastricht schijnt op grote schaal gefraudeerd te zijn. Ook zo’n nieuwsfeit dat je niet verwacht! En jij?”

„Ik gooi zo mijn café weer open en dan komen ze allemaal weer binnen, terug van hun kerstdiners en zeggen ze dat ze nooit, maar dan ook nooit meer gaan. Al dat burgerlijke geneuzel en dat gezeik van die ouders. En volgend jaar zitten ze de avond voor Kerst weer allemaal aan de zware Duvels en de stevige Tripels. En breekt Serious Request het record en trekt All You Need Is Love nog meer kijkers. Proost!”