Agenten NYC keren burgemeester rug toe tijdens begrafenisdienst

Bill de Blasio, de burgemeester van New York City, arriveert bij de kerk waar de herdenkingsdienst voor agent Rafael Ramos wordt gehouden.
Bill de Blasio, de burgemeester van New York City, arriveert bij de kerk waar de herdenkingsdienst voor agent Rafael Ramos wordt gehouden. Foto EPA / Justin Lane

Tijdens de begrafenisdienst voor de vorig weekend doodgeschoten New Yorkse politieagent Rafael Ramos, hebben honderden agenten buiten de kerk hun rug toegekeerd naar het scherm waar op dat moment burgemeester Bill de Blasio te zien was.

De houding van de agenten volgt na commentaar van de New Yorkse politie-unie die stelt dat De Blasio “heeft bijgedragen aan een klimaat van wantrouwen”, met de dood van de twee politieagenten als gevolg, schrijft persbureau AP.

Twitter avatar AielloTV Tony Aiello Hundreds of cops turn their backs on screen showing @BilldeBlasio speak http://t.co/lfcm2rlNDW

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, schreef na de schietpartij (€) over de verhouding tussen de Blasio en de politie:

“De verhouding tussen De Blasio en de politie is gespannen sinds de burgemeester, die in januari 2014 aantrad, zich in zijn campagne afzette tegen de praktijk van ‘stop and frisk’, het lukraak aanhouden op straat dat voornamelijk zwarten trof. Voor toenemend gemor bij de politie zorgde De Blasio door na de dood van Eric Garner in een tv-interview te vertellen dat hij en zijn zwarte vrouw hun zestienjarige zoon gewaarschuwd hadden voor de politie; zo moest Dante bijvoorbeeld vooral geen onverwachte bewegingen maken als hij werd gearresteerd.”

In de kerk zelf kreeg De Blasio wel applaus voor zijn speech. Daarin zei de burgemeester dat veel harten in de stad waren geraakt door het incident waarbij Ramos en zijn partner, Wenjian Liu, om het leven kwamen. De Blasio:

“Deze stad rouwt vanwege zoveel redenen. Maar het meest persoonlijke is dat we een goede man verloren hebben en dat dit zijn familie heel veel pijn doet.”

Bij de dienst voor agent Ramos waren ook vicepresident Joe Biden en de gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York aanwezig. Het is nog onbekend wanneer de partner van Ramos, Liu, wordt begraven.

‘Vergelding voor Eric Garner’

Ramos en Liu werden vorige week zondag door een man doodgeschoten. Het zou een vergelding zijn voor Eric Garner. Deze 43-jarige zwarte inwoner van Staten Island werd op 17 juli aangehouden op verdenking illegaal sigaretten op straat te verkopen. Garner werd daarbij in een wurggreep genomen door de agent. De astmatische New Yorker overleed niet snel daarna door druk op zijn borst en keel. Forensisch onderzoek bestempelde de dood van Garner als moord. Het hele voorval werd op video vastgelegd.

Op 3 december oordeelde een volksjury, aangesteld door de openbare aanklager van Staten Island, dat Pantaleo niet vervolgd hoefde worden.

Correctie: Een eerdere versie van dit artikel toonde een foto met daarop duizenden agenten langs de route. De foto blijkt te dateren uit 2007 en niks te maken te hebben met de uitvaart van vandaag.