Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie klaagt anti-Piet activist aan wegens mishandeling

Een van de activisten bij de intocht van Sinterklaas wordt aangeklaagd voor mishandeling van een agent.

De anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie, beter bekend als Cesare Kno’ledge, wordt aangeklaagd voor mishandeling van een agent bij de Sinterklaasintocht in Gouda. De politie in zijn eigen woonplaats Utrecht heeft hem laten weten dat hij daarom niet langer gebruik kan maken van zijn pasje als beveiliger.

De politie in Gouda bevestigt dat Afriyie wordt verdacht van verzet tegen zijn arrestatie en mishandeling van een agent. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland kan niet zeggen of hij ook vervolgd wordt. En de politie in Utrecht kan niet toelichten waarom Afriyie zijn beveiligerspasje zou moeten inleveren. Advocaat Kodryzcki weet dat beveiligingsbedrijven worden gescreend door de plaatselijke politie alvorens de ministerie goedkeuring verleent voor hun werkzaamheden.

„De wereld op zijn kop”, zegt Afriyies advocaat, Thomas Kodrzycki, verwijzend naar filmbeelden van de arrestatie van zijn cliënt op 15 november. In de documentaire Zwart als roet van Sunny Bergman is te zien hoe een groepje van vier politieagenten een actievoerder tegen de grond gedrukt houdt. Hij krijgt stompen van een van de agenten, zijn T-shirt is over zijn hoofd getrokken en hij gilt: „Ik kan niet ademen! Ik kan niet ademen.” Die arrestant is Jerry Afriyie.

Op meer uitgebreide beelden die journalist Kevin P. Roberson maakte, is vrijwel de gehele arrestatie van Afriyie vastgelegd. Daarop is wel te zien dat hij heftig reageert als hij uit de groep van activisten wordt losgetrokken en als enige apart wordt meegevoerd, maar niet dat hij een van de agenten moedwillig slaat of schopt. Geen van de agenten in beeld maakt de indruk dat hij in het gewoel wordt geraakt, laat staan letsel oploopt.

Afriyie kreeg naar eigen zeggen de ochtend van de intocht al een sms-bericht van de politie Haaglanden met de tekst: ‘Hou het een kinderfeest!’ Vlak voor hij werd opgepakt, hoorde hij een agent zeggen: ‘Hij moet apart worden aangehouden’. Daarna werd hij losgerukt uit de rij. Hij is naar eigen zeggen ook apart in een cel gezet en moest zich tot op zijn boxershort uitkleden, waarna hij „een soort ziekenhuisbroek” kreeg.

Afriyie werd in 2011 gearresteerd toen hij met Quinsy Gario demonstreerde bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dordrecht. Die arrestatie werd door de Nationale Ombudsman dit jaar bestempeld als ‘onrechtmatig’. Ook werd volgens de Ombudsman bovenmatig veel geweld gebruikt bij de aanhouding.

Afriyie krijgt tot 9 januari de tijd om aan de Utrechtse politie uit te leggen wat er is gebeurd. Pas daarna wordt een besluit genomen over zijn beveiligingspas.