Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pakistaanse man moet 26 jaar de cel in wegens valse bommeldingen

Foto ANP / Roos Koole

Een Pakistaanse man moet 26 jaar lang de cel in omdat hij tijdens een feest in juli twee valse bommeldingen deed. Ook moet hij omgerekend duizend dollar betalen. Dat heeft de openbaar aanklager tegen de BBC gezegd.

Er zouden op twee plekken bommen afgaan: op een drukke markt en in een speeltuin voor kinderen in het centrum van de Pakistaanse stad Multan in de provincie Punjab. De explosies zouden plaatsvinden op de eerste dag van het islamitische festival Eid al-Fitr.

De meldingen zorgden ervoor dat de politie, bomexperts en andere hulpverleners tot twee keer toe naar de locaties snelden en de omgeving voor enkele uren afsloten, totdat ze ontdekten dat de meldingen nep waren. Op het moment van de meldingen waren ongeveer 2.000 mensen in het park aanwezig.

Zakelijk geschil

De politie wist de melder, Rana Yousuf, via een simkaart op te sporen. Hij belde met een simkaart van een vriend, zo bleek later. Yousuf probeerde deze vriend erin te luizen vanwege een zakelijk geschil. De vriend is naar verluidt vrijgesproken van alle aanklachten vanwege een gebrek aan bewijs.