Op de rampplek van MH17

Foto Pierre Crom Grabovo, 18 november 2014

Fotograaf Pierre Crom was in de eerste dagen na het neerstorten van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne onze ogen en oren op de rampplek. Hij zond ons niet alleen foto’s maar ook dagboekverslagen. Wat zag hij, wat maakte hij mee?

De foto’s die hij stuurde getuigden van terughoudendheid en respect, zijn verslagen van een scherp oog en tegelijk van vertwijfeling. „Ik ben maar een fotojournalist en dit onderwerp voelt veel te groot”, schreef hij in zijn eerste verslag over wat hij zag de avond na de crash op 17 juli.

We ruimden in onze verslaggeving een speciaal hoekje in voor zijn dagboeken, dwars door de normale vormgeving van de pagina’s heen.

De foto’s van die eerste dagen lieten zien dat de ramp had plaatsgevonden in de nabijheid van velden vol bloeiende zonnebloemen. Het felle geel naast al dat leed. Toen Crom in november terugkeerde op de rampplek fotografeerde hij de zonnebloemen weer. Nu verdord in de koude winter. Een foto die geen woorden nodig heeft.

    • Marike Stellinga