Ongelukken door gladheid, in het zuiden flinke sneeuw

Een auto rijdt in de nacht van eerste op tweede kerstdag door de sneeuw over de ring van Groningen. Foto ANP

Door de sneeuw en gladheid zijn er vanmorgen vroeg verschillende ongelukken gebeurd. Op twee plekken zijn wegen afgezet nadat vrachtwagens met aanhangers waren geschaard. Dat meldt de ANWB.

Op de A15 tussen Ridderkerk en Rozenburg bij het knooppunt Benelux is een vrachtwagen geschaard. In de richting van Europoort is de weg dicht.

Ook op de N59 tussen Zierikzee en Hellegatsplein schaarde een vrachtwagen met aanhanger. Tussen de Grevelingendam en Oude-Tonge is de weg in beide richtingen afgesloten. Er is een omleiding ingesteld. Ook op de A59 bij de kruising met de N215 schaarde een vrachtwagen.

Voor knooppunt De Hogt op de A2 zijn vrachtwagens stil komen te staan, omdat ze niet tegen de helling opkwamen.

Nog geen files

Omdat er nog weinig verkeer is, zijn er nog geen files. Vooral in het zuiden van Nederland valt nu sneeuw. De ANWB adviseert automobilisten om hun snelheid aan te passen.

De Verkeers Informatie Dienst (VID) meldt dat het lastig is om de gladheid te bestrijden.

“Door de natte sneeuw of regen die eerst valt kan het wegdek niet voorgezouten worden, omdat het zout wegspoelt door de nattigheid. Zodra de natte sneeuw transformeert naar droge sneeuw krijgt de wittigheid snel vat op het wegdek. Hier komt nog eens bij dat er weinig verkeer op de weg is om de sneeuw en het zout te mengen.”

Waar is de sneeuw?

Onder de lijn Leiden - Arnhem vormt zich een sneeuwdek. Rond Rotterdam was zaterdagochtend tegen 07.00 uur 5 centimeter gevallen, meldt weerbureau weeronline.nl.

Ook in onder meer Zeeland, Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland is er sneeuw gevallen. Op veel plaatsen blijft de sneeuw liggen.

In de provincie Zuid-Holland zijn sneeuwschuivers de wegen opgegaan en er wordt gestrooid. De meeste sneeuw zal vallen in Limburg en het oosten van Brabant, mogelijk 10 centimeter of meer. In het noorden van het land valt hooguit 1 centimeter.

Schiphol geen last van sneeuw

Het vliegverkeer van en naar Schiphol heeft vanochtend weinig last van de sneeuwval. Een woordvoerder van de luchthaven zegt:

“Er is goed geanticipeerd op de sneeuw. De banen zijn preventief geveegd en de veegploegen zijn nog steeds standby.”

Volgens hem zijn er hooguit lichte vertragingen.

    • Carlijn Vis