Omstreden voorstelling

None

Foto Julian Röder

Deze scènefoto uit Die Neger (1958) van de Franse toneelschrijver Jean Genet verbeeldt een ritueel. Als toneelspel-in-toneelspel reconstrueren zwarte mensen de moord op een blanke vrouw. Zij ligt levenloos in het midden. In de toneelwerkelijkheid bestaat zij uit kunststof gevuld met water dat langzaam wegsijpelt. Regisseur Johan Simons, die de voorstelling maakte in samenwerking met de Münchner Kammerspiele en Wiener Festwochen, kiest voor gemaskerde acteurs en actrices. De voorstelling was dit voorjaar fel omstreden bij de Festwochen. Het zou racisme en blackfacing (blanke acteurs die zwarten spelen) propageren. Wat vergeten wordt, is de poëzie die erin schuilt. Alleen al deze woorden: „Alles wat zacht en teder is, zal ooit zwart zijn: melk, suiker, rijst, duiven, sneeuw. En de hoop.”

    • Kester Freriks