Noord-Korea inzake The Interview: Obama is ‘aap in het bos’

Noord-Korea zegt dat Obama zich “zo roekeloos als een aap in het bos” gedraagt omdat de omstreden film The Interview van Sony alsnog is uitgebracht.

Filmposter van 'The Interview' Via Sony Entertainment Productions

Noord-Korea heeft zaterdag uitgehaald naar de Amerikaanse president Barack Obama, omdat de omstreden film The Interview van Sony alsnog is uitgebracht. Een Noord-Koreaanse regeringswoordvoerder, geciteerd door Noord-Koreaanse staatsmedia, zei:

“Obama gedraagt zich zo roekeloos als een aap in het bos.”

De film werd op Eerste Kerstdag vertoond in ruim driehonderd Amerikaanse bioscopen en werd daarnaast duizenden keren gedownload via piratensites.

VS en Noord-Korea beschuldigen elkaar

De regering van Noord-Korea veroordeelt het vertonen van de “oneerlijke en reactionaire film” omdat deze “Kim kwetst, maar ook aanzet tot terrorisme”. Filmproducent Sony had de film vanwege de terreurdreigingen aanvankelijk geschrapt, maar besloot hem alsnog uit te brengen. Noord-Korea meent dat Obama Sony aanmoedigde om dat te doen.

Het stalinistische land heeft in dezelfde verklaring ook de Verenigde Staten beschuldigd van het platleggen van het internet in Noord-Korea. De netwerken daar haperden sinds zondagavond en het internet viel maandagavond compleet uit. Het uitschakelen van het internet zou een vergeldingsactie zijn voor het hacken van de computers van Sony.

Filmpremière afgelast

The Interview is een satirische film over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Sony besloot de comedy te schrappen naar aanleiding van de grote hack en bedreigingen van de hackersgroep Guardians of Peace. Op 19 december maakte de FBI bekend dat het hoogstwaarschijnlijk is dat Noord-Korea achter de hack zit. Dat ontkende het land en Noord-Korea bood zelf aan om samen met de Verenigde Staten onderzoek te doen.

Duizenden downloads

The Interview is een hit op illegale downloadsites: duizenden mensen delen de film via BitTorrent en volgens TorrentFreak is de omstreden komedie 750 duizend keer gedownload in twintig uur tijd.

Ook al was de film donderdag in slechts een paar Amerikaanse bioscopen te zien, heeft de film The Interview al meer dan een miljoen dollar opgebracht. Dat zei Sony Pictures vrijdag. De film kostte 44 miljoen dollar om te maken.

    • Carlijn Vis