‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’

Van Villa Eikenhorst tot het Sint-Pietersplein en via het Zarzuela-paleis naar het Kremlin: wereldwijd gaven staatshoofden en wereldleiders dit jaar weer hun kersttoespraken.

De toespraak van koning Willem-Alexander had een relatief modern tintje: hij sprak zijn woorden voor het eerst staand uit, en er werd gebruikgemaakt van meerdere camerastandpunten. Volgens de koning is er dit jaar „een groot beroep gedaan op het weerstandsvermogen van veel Nederlanders”, door de ramp met de MH17.

Ook riep hij op tot eenheid, ook al is het soms lastig om eenheid te bereiken wanneer iedereen ook „zichzelf mag zijn”. De koning: „Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen.”

Koning Filip riep de Belgen op om „een positieve kijk op de zaken” te houden ondanks het protest tegen de bezuinigingen. De Britse koningin Elizabeth sprak over vrede en verzoening. President Obama spoorde Amerikanen aan terugkerende militairen warm welkom te heten. De Spaanse koning Felipe VI debuteerde met een oproep voor toenadering tussen de regio Catalonië en de rest van Spanje.

Paus Franciscus haalde fel uit naar de „wrede vervolging’’ van etnische en religieuze minderheden in Syrië en Irak door Islamitische Staat. In zijn kerstboodschap Orbi et Urbi (voor de stad en voor de wereld) op Eerste Kerstdag stond Franciscus geëmotioneerd stil bij de moorden op shi’ieten, christenen en andere minderheden door IS. Op Kerstavond had hij onverwachts christelijke vluchtelingen in een opvangkamp in Irak gebeld. „Jullie zijn als Christus op Kerstnacht”, zei hij. „Er was voor hem ook geen plaats.”

De boodschap van de Russische president Poetin was minder optimistisch: hij trok de kerstvakantie van overheidsambtenaren in. Daar vragen de moeilijke economische omstandigheden in Rusland om, zei hij.