Neder-Turken geliquideerd

Opnieuw is een hoofdrolspeler doodgeschoten in de vete die de Amsterdamse onderwereld al 15 jaar in zijn greep heeft. Woensdagmiddag werd Ali A. in Istanbul doodgeschoten. Ali A., een 40-jarige Nederlander met Turkse ouders die werd geboren in Alkmaar, werd door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als een opdrachtgever van liquidaties in het Amsterdamse milieu.

Hij vertrok naar Turkije nadat hij door de Amsterdamse rechtbank werd vrijgesproken van betrokkenheid bij die onderwereldmoorden. Tegen die uitspraak ging justitie in hoger beroep. Tijdens de behandeling van dat hoger beroep heeft kroongetuige Fred Ros belastende verklaringen afgelegd over Ali A. en medeverdachte Dino S.

Volgens de NOS bestaat er mogelijk een verband met de moord op een tweede Nederlander met een Turkse achtergrond die woensdag in Istanbul werd doodgeschoten. Het gaat om Vedat S., die net als Ali A. van dichtbij werd doodgeschoten. Het motief voor de moorden is op dit moment niet bekend.

De rechtbank in Amsterdam beslist maandag over de verlenging van de hechtenis van Willem Holleeder. Hij wordt door het OM gezien als opdrachtgever van liquidaties, net als de doodgeschoten Ali A.