Opinie

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: 2014 was een filmjaar om snel te vergeten

Als een draak van een film als Boyhood al wordt onthaald als meesterwerk, als over Interstellar al wordt gesproken alsof dat een moderne klassieker is, dan is er iets mis. Zijn onze smaakpapillen afgesleten, de voelsprieten waarmee we goede van slechte kunst kunnen onderscheiden zoek? Het lijkt erop. Vroeger, toen kwamen er nog écht goede films uit. Zoals Time For The Beast, Ratboy en The Toxic Avenger. En kijk eens naar de scores van die films op recensiesite IMDb! Schandalig laag. 2014: sterfjaar van de smaak.

Stelling: Amsterdam benadeelt de goeie dealers

Onlangs een bezoek gebracht aan de hoofdstad? Grote kans dat je een flyer in de handen gedrukt kreeg met de boodschap dat er ‘extremely dangerous cocaine’ wordt verkocht. Het is (hihi) eigenlijk witte heroïne, en daar zijn al drie toeristen aan overleden. Ver-schrik-ke-lijk. Maar wat er nog meer bijstaat, is écht stuitend: ‘So ignore streetdealers.’ Man, wat oneerlijk. Alle straatverkopers worden zo over één kam geschoren. De gemeente Amsterdam zou toch moeten weten: je hebt goeie en slechte drugsdealers, laat de eersten niet onder de laatsten lijden!

Stelling: De paus is cool

Franciscus is lekker bezig. De paus doet vooral waar hij zelf zin in heeft: zo kregen zijn kardinalen in plaats van een jaarlijkse kerstgroet gewoon een zuur functioneringsgesprek. Misschien wordt het tijd dat hij weer eens naar Nederland komt – het laatste bezoek is immers alweer 30 jaar geleden. Bovendien hebben we hier een hele hoop strebers en ijdeltuiten die wel een donderpreek verdienen.

Stelling: Serious Request, het spel is uit!

We hebben het helemaal gehad met het gecultiveerde lijden van volgevreten dj’s die zichzelf voor een paar dagen uithongeren om geld op te halen voor een of ander goed doch mager gedefinieerd doel. Toch? We zijn uitgekeken op die glazen kooi, die dit jaar in Haarlem stond, waar de Gutmenschen van 3FM zich hadden verschanst. Het hele spektakel draaide alleen om hén. Bovendien, het bedrag dat ze dit jaar hebben opgehaald staat ongeveer gelijk aan de optelsom van hun jaarsalarissen. Beste dj’s, staak die ijdeltuiterij en doneer gewoon een paar ruggen, dan hoor je ons niet meer.

Stelling: Nederland valt in twee samenlevinkjes uiteen

Onlangs verscheen een rapport van het Sociaal Merlinistisch Planbureau met een schrikbarende conclusie. Er is sprake van een groeiende ongelijkheid tussen mensen die netjes ‘goedemorgen’ en zij die ‘mogge’ (of varianten) gebruiken waar zij eigenlijk ‘Goedemorgen, hoe gaat het met u?’ bedoelen. Het SMP roept iedereen op om degenen die zich schuldig maken aan dit intolerabele gedrag daarop aan te spreken.

Stelling: Goede voornemens? Maximaal één per persoon

Aan goede voornemens liggen vaak slechte gewoontes ten grondslag. Het lastige met die gewoontes: ze zijn nogal moeilijk te veranderen. Maar in 2015 gaan we het anders doen: iedereen mag slechts één goed voornemen kiezen. Is zelfs dat te hoog gegrepen? Bedenk dan een slecht voornemen (beginnen met roken, minder sporten, vaker liegen) zodat je stiekem opgelucht kunt zijn als je faalt.

en Merlijn Kerkhof

    • Anne-Martijn van der Kaaden
    • Merlijn Kerkhof