‘Kopstuk terreurgroep Al-Shabaab geeft zich over’

Al-Shabaab strijders in Somalië.
Al-Shabaab strijders in Somalië. Foto AP

Eén van de kopstukken van terreurgroepering Al-Shabaab, Zakariye Ahmad Ismail Hersi, heeft zich vandaag overgegeven. Dat meldt de Britse omroep BBC op gezag van Somalische overheidsfunctionarissen.

Hersi zou zichzelf hebben aangegeven bij de politie in de regio Gedo, stelt de BBC op basis van lokale media. Hij is naar verluidt de inlichtingenchef van de beweging. Volgens AP, die een Somalische inlichtingenofficier sprak, zou Hersi zich hebben overgegeven vanwege onenigheid tussen hem en Al-Shabaableden die trouw zijn aan Ahmed Godane, de leider die in september werd gedood bij een raketaanval. De Verenigde Staten loofden in 2012 een beloning van 3 miljoen dollar uit voor de tip die zou leiden tot zijn arrestatie.

Aanval op legerbasis

Al-Shabaab (‘de Jongeren’) is een radicaalislamitische organisatie die in het wetteloze Somalië tot bloei kwam. De beweging streeft naar het oprichten van een islamitische staat. Behalve in Somalië heeft al-Shabaab ook in Kenia aanslagen gepleegd. De afgelopen maanden pleegde de groep diverse grotere en kleine aanslagen.

Twee dagen geleden vielen terroristen van Al-Shabaab een zwaarbewaakt legerkamp bij Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, binnen. Daarbij kwamen zeker vijf strijders van de groep om het leven en een onbekend aantal soldaten. Op de basis bevindt zich het grootste deel van de vredesmacht die de Afrikaanse Unie (AU) naar het land heeft gestuurd. Volgens een woordvoerder van de AU-missie werd de basis door zeker acht strijders aangevallen. Zij reden met drie voertuigen de basis op, droegen uniformen en hadden valse identiteitskaarten bij zich. Tijdens de aanval gooiden ze met explosieven.

Sinds september nieuwe leider

Een maand eerder kaapte de terreurgroep in Kenia een bus en werden de 28 inzittenden geëxecuteerd. Volgens AP werden alleen niet-moslims doodgeschoten door militanten uit Somalië. In september voerden de VS een succesvolle raketaanval uit op al-Shabaab, daarbij werd terreurleider Godane gedood. Een dag later riepen de strijders Ahmad Umar Abu Ubaidah uit als hun nieuwe leider. De terreurgroep zwoer toen ook zijn dood te wreken.

Vorig jaar pleegde de beweging een van hun bloedigste aanslagen in een winkelcentrum in Nairobi. Daarbij kwamen ongeveer zeventig mensen om het leven.