Japanse regering pompt 23,5 miljard euro in economie

De Japanse Nikkei-index. Foto EPA / Kimimasa Mayama

De Japanse regering heeft vandaag een plan goedgekeurd dat de weg vrijmaakt om omgerekend 23,5 miljard euro in de Japanse economie te pompen. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

De regering wil het geld onder andere gaan gebruiken voor winkelvouchers, gesubsidieerde brandstof voor verwarming voor de armen en lage rente zodat kleine ondernemingen makkelijker geld kunnen lenen. Daarnaast zou het stimuleringspakket het bbp omhoog moeten brengen met 0,7 procent. De Japanse regering verwacht dat de investeringen kunnen worden betaald met belastinginkomsten en niet-gebruikte middelen.

De minister van Economische Zaken, Akira Amari, liet vandaag weten dat het niet de bedoeling is dat de regering nieuwe obligatieleningen gaat uitschrijven om het stimuleringspakket te kunnnen bekostigen. Volgens premier Shinzo Abe zal de stimulering zorgen voor meer consumentenuitgaven en de regionale economieën een boost gegeven.

Recessie in Japan

Het gaat de laatste maanden niet goed met Japan. De uitgaven vielen vorige maand tegen. Daarnaast belandde het land in het derde kwartaal in een recessie. Het bruto binnenlands product kromp de afgelopen drie maanden met 1,6 procent, terwijl analisten een groei van 2,3 procent hadden voorspeld. De oorzaak van de recessie is een verhoging van de omzetbelasting in april van 5 naar 8 procent. In het vorige kwartaal van april tot juni kromp het bbp ook al met 7,3 procent.

Afgelopen woensdag werd premier Abe, bekend van de ‘Abenomics’ (zijn manier om de economie te stimuleren) benoemd voor een nieuwe termijn als premier. Zijn partij won eerder deze maand met een grote meerderheid de parlementsverkiezingen.

    • Nando Kasteleijn