Ireen Wüst en Sven Kramer aan de leiding na eerste dag NK allround

Ireen Wust (R) in actie tegen Linda Vries op de 3000 meter tijdens het NK Allround in Thialf.
Ireen Wust (R) in actie tegen Linda Vries op de 3000 meter tijdens het NK Allround in Thialf. Foto ANP / Vincent Jannink

Ireen Wüst en Sven Kramer gaan aan de leiding na de eerste dag van de NK allround in Heerenveen. Wüst is bijna verzekerd van haar vierde titel. Kramer verloor de 5.000 meter, maar is wel klassementsleider.

De 28-jarige Brabantse schreef vandaag zowel de 500 meter (39,17 seconden) als de 3.000 meter (4.02,27) op haar naam. Wüst is zelf echter nog niet helemaal zeker van de titel: “Ik heb geleerd van het verleden, er kan zondag zomaar iets gebeuren”, reageerde Wüst tegenover persbureau ANP. Voor haar rivale, Marrit Leenstra, eindigde het NK allround vrijwel direct. De tweevoudig kampioene raakte op de 500 meter bij de tweede startpoging de lijn aan waarna ze reglementair werd gediskwalificeerd. “Een verloren weekeinde, mijn toernooi is weg”, aldus Leenstra tegen het ANP.

Annouk van der Weijden begint verrassend als nummer twee van het klassement aan de tweede dag, dankzij haar tweede plaats op de 500 meter en haar vierde plek op de 3.000 meter. Haar achterstand op Wüst voor de 1.500 meter bedraagt ruim drie seconden. Met Van der Weijden maken ook Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte, Diane Valkenburg en Linda de Vries zondag nog kans op een podiumplaats, in principe goed voor een EK-ticket

Bergsma deelt tik uit aan Kramer

Jorrit Bergsma heeft bij het NK een flinke tik uitgedeeld aan zijn grote rivaal Sven Kramer. De olympisch kampioen op de 10.000 meter schreef de 5.000 meter op zijn naam met een tijd van 6.13,53. Kramer, tweevoudig olympisch kampioen op deze afstand, moest met 6.15,43 genoegen nemen met de tweede plek. Het brons was voor Wouter olde Heuvel in 6.18,50.

Kramer, die op de 500 meter als vierde eindigde, gaat wel als klassementsleider de tweede dag van de NK in. Hij heeft voor de 1.500 meter een voorsprong van 1,05 seconde op nummer twee Olde Heuvel. Titelverdediger Koen Verweij staat derde in het klassement, op 1,56 seconde van Kramer.

Schaatser Koen Verweij was tevreden met zijn 500 meter. De titelverdediger zegevierde met een tijd van 36,15 seconden. Concurrenten als Jan Blokhuijsen (36,60), Sven Kramer (36,70) en Wouter Olde Heuvel (36,74) volgden op gepaste afstand.

    • Nando Kasteleijn