Illegaal en aan het werk

None

Foto Dirk-Jan Visser Haarlem, 14 november 2014

Zware en vieze klusjes klaren om wat geld te verdienen. Dan weer wachten en wachten omdat er geen werk is. Hopen dat er een voedselpakket overblijft bij de voedselbank. Slapen op de bank bij vrienden.

Ali Isiaki (28) uit Benin woont al veertien jaar illegaal in Nederland. Deze krant volgt hem en zijn goede vriend Amadu Diallo (28) uit Guinee al drie jaar. Het zware leven vinden ze niet het moeilijkst. Hard werken deert hen niet. En ze hebben mensen om hen heen die hen steunen als het nodig is. Het lastigst vinden ze de afhankelijkheid. Ze willen leren, werken, een huisje (mag klein) met een eigen deur. Een gezin. Ze willen iets van hun leven maken. Dat is beter voor henzelf, zeggen ze. Ze zeggen ook: We hebben Nederland iets te bieden. „Jullie hoeven het alleen maar aan te nemen.”

    • Sheila Kamerman