Ook ‘sharing’ moet verzekerd worden

illustraties Cyprian Koscielnak

Je woning verhuren voor wat extra inkomsten kan via verhuursites als Airbnb en Wimdu snel worden geregeld. Maar denk goed over de consequenties na. Vereniging Eigen Huis hoort klachten over extreme geluidsoverlast die toeristen veroorzaken in appartementen. Nu hebben particulieren een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat gasten geen overlast veroorzaken, en verhuursites zouden daar op hun beurt beter op moeten toezien. Daarnaast zijn er vragen over schades die door huurders zijn aangericht. Wat als ze iets op jouw nieuwe flatscreen laten vallen? De verzekeraar zal bij zo’n schadeclaim zijn wenkbrauwen fronsen.

Verhuursites hebben garantieregelingen, maar uit onderzoek blijkt dat het in de praktijk niet altijd eenvoudig is schade vergoed te krijgen die door huurders is veroorzaakt.

Verzekeraars moeten dus voor hun klanten aan de slag. Hypotheekverstrekkers zouden de groeiende toeristische verhuur wat soepeler en eigentijdser moeten benaderen.

Het Verbond van Verzekeraars moedigt alle verzekeraars aan om verzekeringsproducten te ontwikkelen die passen bij de nieuwe situatie, zodat consumenten daarvan snel de eerste vruchten kunnen plukken. Verzekeraars zijn bezig, maar specifieke ‘sharingpolissen’ bestaan nog amper. Mensen met plannen om hun huis aan toeristen te verhuren moeten in elk geval hun inboedel- en opstalverzekeraar informeren. Net als de hypotheekverstrekker, de eventuele huisbaas en de buren. Als blijkt dat die nu nog moeilijk doen, zal je verhuur nog even moeten uitstellen.

, directeur Verbond van Verzekeraars

Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis

    • Leo de Boer
    • Rob Mulder