Heremietkreeft voelt zich snel thuis in zijn huis

Foto J. Poupin & L. Corbari / Karubenthos Expedition

Een heremietkreeft verhuist liever niet. Zijn gekrulde achterlijf is ongepantserd en zacht. Zodra de kreeft zijn oude schelp verlaat, is het diertje naakt en kwetsbaar.

Braziliaanse biologen hebben uitgezocht wat heremietkreeften ertoe beweegt een nieuwe schelp uit te zoeken (Hydrobiologia, januari 2015). Veel te krap geworden, vastzittende en beschadigde schelpen wisselen de kreeften sneller in dan ruime, losse of gave schelpen. Ook de geur van dode schaaldieren drijft heremietkreeften eerder uit hun schelp. Dat betekent dat er lege schelpen in de buurt zijn. Maar wat het meeste uitmaakt bij de beslissing om te verhuizen, is hoe vertrouwd een heremietkreeft met zijn thuisschelp is. Een schelp waar een kreeft twee dagen geleden introk, ruilt hij veel sneller in dan een schelp die hij al een maand bewoont. Ook voor de kreeft geldt: eigen schelp is goud waard.

    • Lucas Brouwers