Geloof het of niet, het e-book wordt goedkoop en populair in 2015

Foto iStock

Bestsellers voor bijna niks! U hoeft zich niet eens te haasten want ze raken toch nooit uitverkocht! Eén blik op de websites bol.com en amazon.nl en het is duidelijk: er is concurrentie ontstaan onder boekverkopers. Niet op het terrein van het traditionele, papieren boek, want daarvoor geldt (voor Nederlandstalige boeken) nog altijd de vaste boekenprijs, die bepaalt dat boekverkopers de door de uitgever bepaalde prijs moeten hanteren. Nee, de slag vindt plaats bij de e-books, waarvoor die vaste prijs niet geldt.

Er wordt eindelijk eens gestunt met nieuwe Nederlandse boeken

Jarenlang was de klacht van lezers dat een e-book slechts enkele euro’s goedkoper was dan een papieren boek. Dat is in de afgelopen maanden veranderd.

Een voorbeeld daarvan is het in november gelanceerde Amazon.nl. Ik kom terug van Adriaan van Dis, nummer vier in de CPNB-bestseller top 60, kost daar als e-book 7,99 euro. Dat is nog maar 40 procent van de 19,99 die het papieren boek kost. Bol.com, de grootste webwinkel van Nederland, hanteert dezelfde e-bookprijs. Bij Libris kost het nog 14,99, de prijs die je op basis van de afgelopen jaren zou verwachten.

Het kan nog bonter: Geachte heer M. van Herman Koch (22,95 voor een hardcover, 15,00 voor een paperback) kost als e-book 7,99 bij Bol.com en nog maar 2,99 bij Amazon, dat van uitgevers eist altijd de hoogste inkoopkorting te krijgen.

E-books besloegen jarenlang een marginaal deel van de markt. Maar daar komt verandering in. De meest recente cijfers dateren van het derde kwartaal van dit jaar, vóór de lancering van Amazon dus, en die lieten zien dat het aandeel e-books tot 7 procent van de totale verkopen was gestegen. Bij fictie was zelfs 1 op de 7 verkochte boeken een e-book. Het zal niet verbazen als cijfers over het vierde kwartaal een verdere stijging aantonen.

Er komen ineens veel nieuwe platforms bij

2014 stond bol van de initiatieven op e-bookgebied. LeesID werd gelanceerd, een digitale boekenkast waarin een lezer e-books van allerlei verschillende aanbieders bij elkaar kan opslaan.

Uitgeefconcerns VBK en Dutch Media begonnen in de zomer Elly’s Choice, een abonneedienst waarbij de lezer maandelijks tien door de uitgevers geselecteerde boeken kan downloaden voor in totaal 2,99. Een prijs waar niemand meer onder lijkt te kunnen.

Controverse ontstond er over Tom Kabinet, de startup van Judith Mariën. Zij is eigenaresse van enkele kinderdagverblijven en had naar eigen zeggen tijd over om een initiatief te ontwikkelen dat de illegale download van e-books moet tegengaan. Tom Kabinet is een soort Marktplaats voor tweedehands e-books. Uitgeversverbond NUV begon een rechtszaak omdat zij meende dat een e-book niet tweedehands kan zijn, maar verloor.

In het nog lopende hoger beroep denkt NUV te kunnen aantonen dat Tom Kabinet grotendeels gevuld is met illegale downloads. Als dat zo is, zou Mariën het tegenovergestelde van haar doel faciliteren, namelijk niet het tegengaan van illegaal downloaden, maar het stimuleren ervan.

2015: eindelijk een soort ‘Spotify’, en einde van de vaste boekenprijs op papier?

Voor aankomend jaar is nu al duidelijk dat er van alles staat te gebeuren. Begin januari maakt minister Bussemaker van Cultuur bekend of zij de vaste boekenprijs voor papieren boeken handhaaft. Amazon zal ongetwijfeld nieuwe initatieven ontplooien. En 2015 moet het jaar worden van het langverwachte ‘Spotify voor boeken’, de streamingdienst voor e-books die de uitgeefconcerns LannooMeulenhoff en WPG aan het ontwikkelen zijn.

    • Hanneke Chin-A-Fo