Gasbevingen in Groningen

Foto Sake Elzinga Bedum, 3 september 2014

Oorlogsgebied in Oost-Oekraïne? Nee hoor, dit is Groningen, hartje gasbevingsland. De schuur van de familie Meulema uit Bedum stortte afgelopen mei in als gevolg van aardbevingen, stormschade en achterstallig onderhoud. Sindsdien steggelen gaswinningsbedrijf NAM, verzekeraar en gemeente over de vraag wie wat betalen moet. De foto werd een symbool van de kille en technocratische schadeafhandeling. Het ‘schrijnende geval’ vond zelf vervangende woonruimte en betaalde de huur uit eigen zak. Tot september, toen zaten Tijmen en Alie Meulema „financieel en emotioneel compleet aan de grond”. Inmiddels betaalt de NAM de huur, maar overeenstemming is er nog niet. Tijmen Meulema: „Wij komen financieel de winter door. En ik hoop dat we daarna een fijn nieuw plekje op ons eigen stekje in het Hoogeland kunnen bouwen.”

    • Wubby Luyendijk