Ganzen doden rond Schiphol

Foto Olivier Middendorp Omgeving Abcoude, 22 mei 2014

„Elke gans die ik dood, vliegt niet”, zei faunabeheerder Arie den Hertog in mei in deze krant. Zijn bedrijf Duke Faunabeheer vergastte die maand duizenden ganzen rond Schiphol. Want die zijn gevaarlijk voor vliegtuigen. Fotograaf Olivier Middendorp legde het bijeendrijven en het doden vast. Hij moest daar veel moeite voor doen. Een jaar eerder mocht Middendorp alleen op grote afstand fotograferen en dat zinde hem niet. „Het publiek heeft er recht op om het overheidshandelen te zien”, zegt hij. Na veel heen en weer gepraat met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het bedrijf kon hij zijn werk doen. Een poging om via een rechtszaak een fototoestel in de gaskamer te plaatsen mislukte. Middendorp maakte toch een onthullende reportage. Een schoolvoorbeeld van goede fotojournalistiek.

    • Herman Staal