Fotowedstrijd NRC: lezers brengen 2015 in beeld

In 2015 organiseert NRC het gehele jaar door een fotowedstrijd. Elke maand kunnen lezers foto’s insturen rond een thema.

Het jaar 2015 door lezers laten vastleggen in beelden, dat is het doel van de NRC-fotowedstrijd ‘Nederland Fotografeert’.

In de laatste weekendkrant van het jaar zit een fotografische terugblik op 2014. NRC-redacteuren selecteerden aangrijpende nieuwsfoto’s en andere beelden die hen ook na 2014 zullen bijblijven.

Bekijk de selectie

Maar is deze selectie een goede weergave van hoe NRC-lezers zelf 2014 hebben ervaren? Misschien niet. Om aan het eind van 2015 een blik te kunnen werpen op het jaar van onze lezers, roept de krant iedereen op maandelijks foto’s te maken rond een thema. Het thema van januari is ‘De Mens’.

Meedoen is simpel: maak een account aan op nrc.nl/fotowedstrijd en upload uw foto. Zorg dat uw inzending veel stemmen krijgt door hem te delen via sociale media en familie, vrienden en kennissen op te roepen hun favoriete foto te ‘liken’. Wie de meeste stemmen werft, maakt kans op de publieksprijs.

Hiernaast zal een vakjury elke maand een winnende foto selecteren, die verschijnt op de Achterpagina van NRC Handelsblad en op nrc.nl. Tweewekelijks zal een selectie van de inzendingen op de Achterpagina worden gepubliceerd. Komende maand is journalist Coen Verbraak gastjurylid, de vaste juryleden en enkele van hun tips vindt u hieronder.

Evert Hermans, chef fotoredactie NRC:

„Vroeger zou ik gezegd hebben ‘zorg dat je de camera in de juiste richting houdt’, vandaag in tijden van selfies maakt dat niets meer uit. Vandaar dat mijn tip is, fotografeer met je hart.”

Claudia Hinterseer, fotoredacteur en juryvoorzitter van de Zilveren Camera:

„Let erop dat de foto die je instuurt esthetisch prikkelt – door een spannend perspectief, een bijzonder kleurenpalet, mooi lichtgebruik – en een universele waarde in zich draagt dus een verhaal overbrengt dat niet alleen voor vrienden en familie betekenis heeft.”

Ilvy Njiokiktjien, fotograaf en winnaar van de Zilveren Camera:

„Als (amateur)fotograaf hoor je vaak tips van anderen. Ik heb in de eerste jaren gemerkt dat het best wel verwarrend kan zijn. Probeer soms de regels een beetje te vergeten. Creatief zijn is een gek concept dat zich te vaak laat afremmen door regels.”

Wilfried de Jong, theater- en televisiemaker (Fotostudio De Jong) en schrijver:

„Het fotoarchief in je hoofd is belangrijker dan de opslagmogelijkheden van je toestel. En je lens nooit schoonmaken met toiletpapier; daar zitten te harde vezels in.”

Sasha de Boer, fotograaf en voormalig presentatrice:

„Fotografeer eens vanuit een ander standpunt dan ooghoogte. Heel laag bij de grond, of met statief of selfiestick vanuit de hoogte; geeft letterlijk en figuurlijk een andere kijk op de zaak.”