Amour

(Michael Haneke, 2012). Twee jaar geleden eindigde Amour hoog op vele jaarlijstjes nadat Hanekes film in februari 2013 een Oscar kreeg. Volkomen terechte loftuitingen voor een ontroerend drama dat gaat over twee bejaarde mensen die nog zelfstandig wonen in hun Parijse flat. Maar als Anne zienderogen achteruit gaat en de vergeetachtigheid toeslaat, wordt het voor haar man Georges steeds lastiger haar te verzorgen. En dan is er ook nog een belofte die hij haar deed. Haneke castte twee fenomenale acteurs, Emmanuelle Riva en Jean- Louis Trintignant, voor wie Haneke de rol speciaal schreef. Hoewel Trintignant zich eigenlijk al had teruggetrokken uit de filmwereld besloot hij na lezing van Hanekes scenario nog eenmaal in een film mee te spelen. Gelukkig maar.

NPO2, 22.35-00.37u.

    • André Waardenburg