Eerste Koningsdag

None

Foto Peter de Krom De Rijp, 25 april 2014

De Koning komt! Op de allereerste Koningsdag bovendien. De Rijp was er helemaal klaar voor, the day before. Een land heeft verschillende magneten: momenten en rituelen met bijzondere aantrekkingskracht, die een selectief beeld van de werkelijkheid geven. Wie alleen de krant leest, ziet vooral een wereld vol conflicten. Wie op oudejaarsdag in de rij staat bij een oliebollenkraam, raakt doordrongen van obesitas als maatschappelijk probleem. Wie Nederland beziet als ‘oranje familie’ krijgt een glimp van de ware aard van het volk. Geveltjes. Dorp aan een rivier. Nog gauw de rommel opruimen voordat de visite komt (in dit geval: een technische tv-man die snoeren onder een brug frommelt). Hè, gezellig, kom d’rin!

    • Gijsbert van Es