Ebola-epidemie Liberia

None

Foto Daniel Berehulak/ New York Times/ Hollandse Hoogte Monrovia, 5 september 2014

De Australische fotograaf Daniel Berehulak verbleef dit najaar ruim 60 dagen in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Ik belde hem en had geluk: hij nam op. Hij vertelde mij over de 8-jarige James Dorbor. Een jongetje dat hij op 5 september fotografeerde bij JFK, een behandelcentrum van de Liberiaanse overheid in Monrovia. Omdat het binnen bomvol was, moesten de zieke James en zijn vader buiten wachten. James werd in een hoekje tussen de rommel op de grond gelegd. Berehulak zag hem per minuut verslechteren: zijn lichaam verkrampte en hij verloor het bewustzijn. Kort daarna werd het hek geopend. Twintig mensen drongen zich naar binnen, James bleef alleen achter op de grond. Uiteindelijk kwamen er twee mannen in beschermingspakken, die James vanwege het besmettingsgevaar aan zijn kleding oppikten. „Ze droegen hem als een soort vodje naar binnen”, zei Berehulak. Een half uur later stierf James op de behandeltafel. Berehulak vertelde dat hij de jongen niet meer uit zijn gedachten kon krijgen.

    • Rosan Hollak