Droogte in Brazilië

None

Foto Reuters/ Nacho Doce Atibainha-dam, 18 november 2014

Bij sommige foto’s moet je heel goed kijken om te zien wat je precies ziet. De eerste associatie die ik bij deze foto had was: Dit is kunst. Meer precies: dit is De Schreeuw van Edvard Munch. De vloeiende lijnen, het vervormde hoofd van een vrouw in paniek, de kleuren. Wie beter kijkt ziet wat dit beeld echt laat zien: de Atibainha-dam, deel van het Cantareira-reservaat bij São Paolo. En we zien de gevolgen van de extreme droogte die Brazilië al sinds begin dit jaar parten speelt. Het water, waar de grootste stad van Zuid-Amerika van afhankelijk is, staat op het laagste niveau in tientallen jaren. De fotograaf zag pas bij het terugkijken van zijn foto’s op de computer welk een schitterend dubbelzinnig beeld hij had geschoten. Doce: „Dit is Moeder Natuur die om hulp schreeuwt.”

    • Egbert Kalse