De wondergoal van Van Persie

None

Foto AP/ Christophe Ena Salvador, 13 juni 2014

Het wereldberoemde hupsje van Robin van Persie, de bal zo over Iker Casillas heen. De goal die alles veranderde in Salvador. Regende het al op dat moment? Moest de hoosbui nog komen? Ik kan het me niet meer goed herinneren. Misschien kwam het wel door Van Persies wondergoal dat de wolkbreuk losbarstte boven Bahia, bakermat van het Braziliaans spiritisme. Spanje, precies tot dan de dominante voetbalnatie met alle belangrijke prijzen in bezit, trok verdwaasd richting kleedkamer voor de rust. Shell shocked zoals ik een team zelden zag. De afloop is bekend: 5-1 voor Nederland. Spanje, einde van een tijdperk. Oranje, plots een wereldteam, op koers voor een onvermoede derde plek op het WK in Brazilië. Wat een vlaag van intuïtief meesterschap niet kan aanrichten.

    • Bart Hinke