Damascus is bereid tot gesprekken begin 2015 - oppositie terughoudend

De Syrische regering heeft vandaag laten weten dat het openstaat voor “voorbereidende consultaties” in Moskou volgend jaar. Deze gesprekken zouden er op gericht moeten zijn de vredesgesprekken weer op gang te brengen. De Syrische oppositie heeft afwijzend gereageerd.

Archieffoto van de Syrische stad Kobani na hevige gevechten. Foto AP / Jake Simkin

De Syrische regering heeft vandaag laten weten dat zij openstaat voor “voorbereidende consultaties” in Moskou volgend jaar. Deze gesprekken zouden erop gericht moeten zijn de vredesgesprekken weer op gang te brengen. De Syrische oppositie heeft afwijzend gereageerd.

De Syrische staatstelevisie haalde een bron aan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken die stelde dat “Syrië bereid is om te participeren in gesprekken in Moskou, om zo tegemoet te komen aan de wens om een uitweg te vinden uit de crisis”, aldus persbureau Reuters.

Syrische oppositie verdeeld

Maar de weg naar vredesbesprekingen is lang. Een van de machtigste oppositiegroepen in Syrië is de Islamitische Staat. De organisatie is bij nog geen enkel gesprek betrokken geweest en het is maar de vraag of daar volgend jaar verandering komt, gezien de oorlog die de internationale coalitie tegen IS voert.

De rest van de Syrische oppositie is verdeeld. Hadi al-Bahra, leider van de in Turkije gestationeerde ‘Nationale Coalitie’ liet tijdens een ontmoeting met de leider van de Arabische Liga Nabil Elaraby in Kairo weten dat er volgens zijn organisatie geen sprake is van een conferentie begin 2015. Eerder deze maand zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, dat de oppositiegroepen het eerst eens moeten worden over een gezamenlijke aanpak, voordat er gesproken kan worden over directe gesprekken met de regering in Damascus.

Dit jaar zijn er in Genève twee vredesconferentie gehouden, beide leverden nauwelijks iets op. De burgeroorlog in Syrië duurt na al meer dan drie jaar en heeft aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost.

    • Nando Kasteleijn