Conchita Wurst wint Songfestival

Foto AP Photo, Frank Augstein Kopenhagen, 8 mei 2014

Je denkt dat je na David Bowie, Lady Gaga en transgenderzanger Antony Hegarty alles wel gezien hebt op het podium, en dan is daar ineens Conchita Wurst. ‘De vrouw met de baard’, zoals de Oostenrijkse kandidaat van het Eurovisie Songfestival genoemd werd. Wat niet klopt. Want Conchita is eigenlijk Tom Neuwirth, en Tom Neuwirth is een man, dus dan is Conchita Wurst een man met een baard. Maar als je aan iemand die net onder een steen vandaan komt moet uitleggen wie Conchita Wurst is en je zegt dan: een man met een baard, dan mis je wel een beetje het punt.

Daar komt nog bij: het is een baard van make-up. Dus wie is Conchita Wurst? Een man die zijn benen scheert en zich verkleedt als een vrouw en die vervolgens een baard op haar gezicht schildert. Ofzo.

Om de verwarring compleet te maken zegt ze zelf: „Mijn droom is dat in de toekomst elk meisje dat een baard wil, die ook mag laten staan.”

Hoe dan ook, Conchita won met Rise Like a Phoenix het Songfestival, de Russen spraken er schande van, Arie Slob wilde niet meer op vakantie naar Oostenrijk en Waylon wilde niet meer met Ilse de Lange verder. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

    • Martine Kamsma