Geen Exodus in Egypte

Egypte heeft de film Exodus: Gods and Kings in de ban gedaan. De censuurcommissie van het land oordeelde dat de blockbuster historische onjuistheden bevat. Exodus: Gods and Kings is gebaseerd op Exodus, het tweede boek van het Oude Testament. De censuur zet een streep door de actiefilm omdat daarin onder meer wordt beweerd dat de piramiden door Joden zijn gebouwd en dat de Rode Zee niet werd gespleten door een wonder van Mozes, maar door een soort tsunami. „Een zionistische film bij uitstek”, aldus de Egyptische minister van Cultuur. „De film presenteert het verhaal vanuit een zionistisch perspectief en vervalst de historische feiten.” In de actiefilm van regisseur Ridley Scott, die eerder Gladiator en Kingdom of Heaven maakte, moet Mozes (Christian Bale) het opnemen tegen de machtige Egyptische farao Ramses (Joel Edgerton).