ABN Amro wil de vaart erin houden

Beursgang ABN Amro

Bij de bank zelf staan ze te popelen. Maar ABN Amro kan pas terugkeren naar de beurs als minister Dijsselbloem dat toestaat.

Illustraties Rik van SCHAGEN
Illustraties Rik van SCHAGEN

Op de verdieping waar de mogelijke beursgang van ABN Amro wordt voorbereid, is nu nog alles rustig. Op de twintigste etage van het hoofdkantoor aan de Zuidas zijn drie kamers waar het beursgangteam al een jaar lang stilletjes maar ijverig de interne voorbereidingen treft.

Het is een klein team dat hier zit. Vier projectmanagers, een secretaris en hun baas: Fred Bos, hoofd beursgang bij ABN. Op de naambordjes buiten staat ‘IPO office’ (IPO staat voor initial public offering – beursgang). Verder niks. Geen geheimzinnige codenamen.

Komend jaar zal het er waarschijnlijk heel anders aan toegaan. Dan verandert de verdieping in een zenuwcentrum van de bank. Het zal een komen en gaan zijn van bankiers. Om van alle adviseurs, advocaten en andere belanghebbenden nog maar te zwijgen.

Komend jaar moet het jaar worden van de beursgang van staatsbank ABN Amro. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) geeft mogelijk in januari het groene licht. Ruim een jaar geleden droeg hij de bank vast op zich intern gereed te maken. Hij zei toen dat er „op zijn vroegst” een beursgang kon komen in het tweede kwartaal van 2015.

Keerpunt

De beursgang wordt de grootste Nederlandse transactie in jaren. De waarde van de bank wordt volgens ABN Amro door zakenbankiers geschat op 12 tot 20 miljard euro (hoewel de bank volgens sommige analisten hooguit 7 à 8 miljard euro waard is). Voor ABN Amro zelf is het een keerpunt. De bank werd na het uitbreken van de kredietcrisis genationaliseerd. Een blamage voor de eens zo trotse wereldspeler. Een terugkeer naar de beurs sluit dat beschamende tijdperk af.

ABN Amro staat dan ook te popelen. De bank heeft intern al de nodige voorbereidingen getroffen. Als de minister een ‘go’ geeft, kunnen de speciaal opgerichte werkgroepen beginnen met het opstellen van een prospectus. Binnen de verschillende divisies worden al lijstjes afgewerkt met kwesties die opgelost moeten zijn voor de beursgang. Zo moeten de rapportagesystemen perfect werken – beleggers eisen veel transparantie van een beursgenoteerd bedrijf.

Alles is erop gericht om in het tweede kwartaal naar de beurs te kunnen – als de minister daar inderdaad toe besluit en de Tweede Kamer instemt. Want het is aan hén om de beslissing te nemen, benadrukt ABN Amro.

Dijsselbloem zou zijn besluit oorspronkelijk in december nemen, maar dat is uitgesteld tot „begin volgend jaar”, zei hij onlangs. Waarom is niet duidelijk.

Maar zelfs als het besluit inderdaad in januari volgt, wordt een beursgang in het tweede kwartaal krap. Voor de behandeling van het besluit door de Tweede Kamer staan maximaal acht weken. Dan is het alweer uiterlijk maart. Dan zijn er nog drie maanden over voor een beursgang in het tweede kwartaal. Dat is in theorie haalbaar, maar zou wel een hele klus worden. Normaal staat voor een beursgang een periode van 4 tot 6 maanden.

Vertraging

Waarschijnlijker is het dat het september wordt of oktober. Of zelfs pas het vierde kwartaal. Want in de zomermaanden vinden normaal geen beursgangen plaats. Meer vertraging is ook niet uitgesloten. Het politieke proces is onvoorspelbaar. In maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Mogelijk wordt de behandeling van het besluit daar overheen getild. Dan zou het kunnen dat de beursgang pas begin 2016 plaatsheeft.

Het beursgangteam van ABN Amro worstelt daarmee. De eerdere uitspraken van Dijsselbloem een jaar geleden hebben tot een gevoel van tijdsdruk geleid. Dat heeft de organisatie op scherp gezet, zeggen ingewijden. Die scherpte wil de bank niet kwijt. Op een gegeven moment zijn de voorbereidingen ook klaar. Bovendien: het beursklimaat is nu goed. Misschien over een half jaar ook nog. Maar hoe is het over een jaar? De bank wil het momentum niet missen.

Dijsselbloems besluit zal een einde maken aan de onzekerheid. Maar vóórdat hij daarmee komt, zal hij er zeker van willen zijn dat beide coalitiepartijen, VVD en PvdA, het besluit steunen. Hij komt niet met een voorstel voor hij zeker weet dat het wordt goedgekeurd.

De VVD lijkt hij sowieso mee te krijgen. Die partij wil dat de bank zo snel mogelijk terugkeert op de beurs. Maar bij de PvdA is het wat onzekerder. PvdA-Kamerleden zeiden vorig jaar dat de staat de bank misschien niet volledig moet verkopen, om „controle” te kunnen houden. PvdA’er Dijsselbloem wil „in principe” een volledige beursgang. Er gaan ook geluiden op dat de staat misschien nog wat langer moet wachten met de verkoop, zodat het beursklimaat nog verder aantrekt en de bank er financieel beter voor staat. Dat zou de opbrengst ten goede komen.

Dijsselbloem lijkt binnen zijn eigen partij nog wat plooien glad te moeten strijken. Het eerdere uitstel had daar misschien mee te maken. Voor ABN Amro wordt het een spannend begin van 2015.

    • Chris Hensen