ChristenUnie wil spoeddebat over wet topinkomens

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers
ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers Foto ANP / Bart Maat

De ChristenUnie wil een spoeddebat over het besluit om de invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet inperken uit te stellen. Dat bevestigt CU-Kamerlid Gert-Jan Segers.

De aanscherping van de wet op de topinkomens werd afgelopen maandag met een kleine meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer, maar dinsdag werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet per 1 januari 2015 in te voeren. Dat leidde tot grote verontwaardiging.

Segers:

“Het kan natuurlijk niet dat één minister zijn uiterste best doet een regeling snel ingevoerd te krijgen en twee anderen dan lopen te treuzelen.”

De ChristenUnie eist nu van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) uiterlijk maandagmiddag een brief, waarin hij uitleg geeft over de gang van zaken. Dat kan dinsdag leiden tot een spoeddebat.

Vandaag nog reactie

Segers noemt de kwestie “onverkwikkelijk” en vraagt zich af of het kabinet wel “met één mond heeft gesproken: aan de ene kant PvdA-minister Plasterk die aanstuurt op voortvarendheid, aan de andere kant twee VVD-ministers die de zaak vertragen”. Hij hoopt nog zaterdag van de andere Kamerfracties te horen of ook zij voelen voor een spoeddebat.

Wet normering topinkomens

De wet van Plasterk, die voortkomt uit een afspraak in het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA, legt de topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) wil de bovengrens van die salarissen per 1 januari 2015 op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro) leggen. Nu ligt het maximum nog op 130 procent.

Ondanks een tegenstem van de VVD werd de wet aangenomen in de Eerste Kamer. Volgens de Eerste Kamerfractie van de VVD komt dit wetsvoorstel te vroeg. Daarnaast was een evaluatie van de gevolgen van de 130 procent beloofd en die is er nog niet.