Poetin tekent nieuwe militaire doctrine

De Russische president Poetin heeft een nieuwe “militaire doctrine” ondertekend. Daarin staat onder meer dat de grootste dreiging voor Rusland de uitbreiding van de militaire mogelijkheden van de NAVO is.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe militaire doctrine ondertekend.
De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe militaire doctrine ondertekend. AP / RIA Novosti

De Russische president Poetin heeft een nieuwe “militaire doctrine” ondertekend. Daarin staat onder meer dat de grootste dreiging voor Rusland de uitbreiding van de militaire mogelijkheden van de NAVO is.

Dat heeft het Kremlin laten weten in een verklaring. Ook activiteiten van terroristen in eigen land vormen een dreiging, zo stelt Rusland volgens persdienst Reuters, evenals de destabilisatie van verschillende regio’s.

Volgens het staatsmedium Sputnik behoudt Rusland zich het recht voor om nucleaire wapens te gebruiken als het land of bondgenoten worden aangevallen.

Twitter avatar SputnikInt Sputnik Moscow reserves right to use nuclear weapons if Moscow, its allies are under nuclear or non-nuclear attack
Twitter avatar SputnikInt Sputnik Prevention of nuclear war and any other type of conflict core to Russia’s military policies – Updated military doctrine

Het voorkomen van nucleaire oorlogen en andere conflicten vormt volgens het Kremlin de kern van de Russische militaire politiek.

Geen NAVO bij de buren

Rusland wil niet dat omringende landen, zoals Georgië en Oekraïne, lid worden van de NAVO. Poetin zei in 2008 nog (€) dat Rusland kernraketten op Oekraïne zou kunnen gaan richten als de voormalige Sovjetrepubliek lid zou worden van de NAVO en de stationering van Amerikaanse antiraketraketten op zijn grondgebied toestaat.

Het Kremlin maakt zich al een tijd zorgen over het Amerikaanse plan voor een raketschild voor Europa, dat is overgenomen door de NAVO. Een dergelijke raketafweer zou het Russische vermogen ondermijnen om eventuele aanvallers af te schrikken met raketten.

NAVO experimenteert met flitsmacht

Ondanks de felle Russische oppositie, is Georgië aspirant-lid. Het Oekraïense parlement heeft eerder deze week de neutrale positie van het land opgeheven. Dat betekent dat Oekraïne nog meer afstand neemt van Rusland en een stap zet richting lidmaatschap van de NAVO.

NAVO-bondgenoten zijn verplicht elkaar te helpen als een lidstaat wordt aangevallen. Sinds het uitbreken van de Oekraïnecrisis vrezen NAVO-landen als Polen en de Baltische staten Russische agressie. Nederland, Duitsland en Noorwegen nemen met ingang van volgend jaar het voortouw bij stationering van NAVO-troepen aan de Europese oostgrens met Rusland. Nederland neemt met een duizendtal militairen deel aan dit zogenoemde ‘flitsmacht-experiment’.

Lees ook in NRC Handelsblad: Militair ‘visitekaartje’ Nederland aan Poetin (€) van onze correspondent Tijn Sadée.