‘Onderhandelingen Minsk over wapenstilstand Donbas geschrapt’

De onderhandelingen over een wapenstilstand in Donbas zijn geklapt. Dat verklaart althans het ministerie van Buitenlandse Zaken van Belarus, waar de besprekingen plaatsvinden.

Poetin en Porosjenko schudden elkaar vandaag de hand in Minsk. Het was de eerste keer sinds juni dat de presidenten elkaar ontmoetten. Reuters / Sergei Bondarenko

De onderhandelingen over een wapenstilstand in Donbas zijn geschrapt. Dat verklaart althans het ministerie van Buitenlandse Zaken van Belarus, waar de besprekingen plaatsvinden.

De woordvoerder van het ministerie vertelde aan persbureau AP dat er vandaag niet meer gesproken wordt tussen Moskou en Kiev. Hij gaf geen specifieke reden. Woensdag begonnen de nieuwe onderhandelingen in Minsk, een dag nadat Oekraïne besloot de neutrale status van het land op te geven - een stap richting lidmaatschap van de NAVO.

Inzet besprekingen hoog

Aan de onderhandelingstafel zitten Oekraïne, Rusland, pro-Russische rebellen en de Organisaties voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE). De separatisten willen dat de regering in Kiev de wapens rond Donetsk terugtrekt, de blokkade van de regio opheft en de autonomiewet invoert. Volgens Oekraïne zijn Russische soldaten het gebied ingetrokken.

Alle partijen in het conflict zitten door de financiële crisis klem, schreef onze buitenlandredacteur Hubert Smeets deze week in NRC Handelsblad (€):

“Oekraïne staat aan de rand van een ‘default’. Kiev kan zijn buitenlandse schulden binnenkort niet afbetalen. Ook Rusland koerst volgens premier Medvedev af op een ‘diepe recessie als het zichzelf geen bescheidener taken’ stelt. Die crisis zal dieper gaan dan die in 2009, zei hij er bij. Kortom, de Russen zullen een offer moeten brengen, aldus Medvedev.”

Akkoord over uitruil gevangenen

Gisteren kwam naar buiten dat Oekraïne en de pro-Russische rebellen een akkoord hebben gesloten over de uitruil van honderden gevangenen. Dat is de grootste uitwisseling sinds april, toen het conflict begon.

Update 17.43: De uitwisseling is vandaag begonnen in de buurt van het stadje Kostiantinivka, op 45 kilometer van Donetsk. Gevangenen worden in groepen van tien vrijgelaten. Van beide kanten stonden opgesteld op zo’n honderd meter afstand van elkaar, schrijft persbureau AFP. Bij de uitruil waren ook vertegenwoordigers van de OVSE aanwezig.

Er zouden 125 Oekraïense militairen voor 225 rebellen worden geruild. Het conflict in Oekraïne heeft tot nu toe meer dan 4.700 levens gekost.

Treinverkeer naar Krim opgeschort

Het treinverkeer naar de Krim, het schiereiland dat in maart door Rusland is ingenomen, wordt opgeschort vanwege zorgen over de veiligheid. Dat maakte het Oekraïense staatsspoorbedrijf Ukrzaliznytsia vandaag bekend.

Lees in NRC Handelsblad: Moskou en Kiev tarten elkaar tot het uiterste ondanks financiële crisis (€)

    • Mirjam Remie