Noodweer in Sri Lanka - negen doden, tienduizenden geëvacueerd

Militairen helpen bij de reddingsacties in Sri Lanka.
Militairen helpen bij de reddingsacties in Sri Lanka. Foto EPA / Army Media Unit

Hevige regenval en modderstromen hebben in Sri Lanka het leven gekost aan ten minste negen mensen. Tien anderen zijn vermist en meer dan 60.000 mensen zijn in verband met het noodweer geëvacueerd, schrijft persbureau AP.

Drieduizend huizen zijn weggespoeld door overstromingen en modderstromen. De negen doden vielen in het district Badulla, waar veel thee wordt verbouwd. Reddingsacties om vermisten te vinden zijn tijdelijk stilgelegd, omdat het risico op landverschuivingen te groot was.

Ook in Maleisië overstromingen

Het noodweer in de eilandstaat in de Indische Oceaan duurt nu al vier dagen en raakt ruim een half miljoen mensen. Het land herdenkt vandaag net als veel andere landen in de regio de slachtoffers van de tsunami die 10 jaar geleden in het zuiden en zuidoosten van Azië het leven kostte aan ongeveer 230.000 mensen.

Ook Maleisië heeft veel last van noodweer. In dat land zijn inmiddels meer dan 100.000 mensen geëvacueerd vanwege de ergste overstromingen in decennia. Vijf mensen kwamen om, onder wie een kind.

Bekijk hieronder onze In Beeld-serie over de herdenking van de tsunami:
http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/12/26/de-verwoestende-tsunami-van-tien-jaar-geleden-herdacht/

    • Laura Klompenhouwer