Moord op priester in onrustige deelstaat Mexico - derde dit jaar

Betogers gingen ook vandaag de straat op in Guerrero om te demonstreren tegen het geweld en de ontvoering van 43 studenten, vandaag precies drie maanden geleden.
Betogers gingen ook vandaag de straat op in Guerrero om te demonstreren tegen het geweld en de ontvoering van 43 studenten, vandaag precies drie maanden geleden. Foto AP / Alejandrino Gonzalez

Een priester die al een paar dagen vermist was in de Mexicaanse deelstaat Guerrero is vandaag dood teruggevonden. Gregorio Lopez Gorostieta is de derde katholieke voorganger die dit jaar in de zuidelijke deelstaat is vermoord.

Waarom Lopez Gorostieta is doodgeschoten en door wie precies is onduidelijk. Bisschop Maximino Martinez heeft volgens persbureau AP verklaard dat er afgelopen weekend een bende rondhing bij het seminarie aan de rand van Cidudad Altamirano waar de priester lesgaf. Waarschijnlijk is hij daar maandag meegenomen. Zijn auto werd twee dagen later teruggevonden.

Kartels zijn overal

Lopez Gorostieta is de eerste priester die is vermoord sinds het begin van een groot offensief van de Mexicaanse regering tegen georganiseerde misdaad in Guerrero. De federale overheid greep in na de verdwijning van 43 studenten in Iguala - een stad in Guerrero - drie maanden geleden. Vermoedelijk zijn zij op aanwijzen van de burgemeester van Iguala opgepakt en door de politie overgedragen aan een bende, Guerreros Unidos. Botresten die verderop zijn teruggevonden, bleken van een aantal van de vermiste studenten.

Criminele bendes en drugskartels zijn op sommige plaatsen in Mexico geïnfiltreerd binnen de politie en het bestuur. Eigenaren van kleine bedrijfjes moeten ‘beschermingsgeld’ betalen aan de gangs om te kunnen voortbestaan. Sommige kerkgemeenten kregen hetzelfde verzoek. Dat was volgens betrokkenen echter niet het geval bij Lopez Gorostieta.

Moorden blijven onopgelost

Er zijn wel andere motieven denkbaar. Priesters worden bedreigd als ze weigeren snelle huwelijken of doopceremonies uit te voeren voor gangleden. Normaal gesproken gaat daar veel tijd overheen vanwege de documentatie die de katholieke kerk vereist. Een andere verklaring voor het geweld kan zijn dat priesters het geweld van de kartels openlijk afkeuren.

De moorden op de andere priesters, Acuna Osorio in september en John Ssenyondo -van wie het lichaam in november werd teruggevonden-, zijn nog niet opgelost. Volgens het Katholieke Multimediacentrum in Mexico zijn de afgelopen twee jaar acht priesters vermoord in het land (nu negen). Twee anderen zijn nog steeds vermist.

    • Laura Klompenhouwer