Malaysia Airlines volgende week definitief van de beurs

Personeel van Malaysia Airlines laadt bagage uit op het vliegveld van Kuala Lumpur.
Personeel van Malaysia Airlines laadt bagage uit op het vliegveld van Kuala Lumpur. AFP / Mohd Rasfan

Malaysia Airlines gaat op 31 december definitief van de beurs in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Dat heeft de Maleisische overheid vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau ANP.

Eerder is al aangekondigd dat de luchtvaartmaatschappij zou worden genationaliseerd. Deze maand werd de handel in het aandeel al stilgelegd.

Rampen MH370 en MH17 zorgen voor veel verlies

Resultaten van het bedrijf zijn enorm verslechterd na het verdwijnen van vlucht MH370 in maart en de crash van MH17 in juli. In minder dan vijf maanden tijd verloor het bedrijf twee Boeings en vele personeelsleden. Honderden passagiers vonden de dood, waardoor het bedrijf nu door consumenten gemeden wordt. In het tweede kwartaal van dit jaar leed het bedrijf 73,8 miljoen euro verlies.

Als gevolg daarvan ondergaat de maatschappij een drastische reorganisatie. Zeker zesduizend van de twintigduizend werknemers verliezen hun baan. Het personeel dat overblijft, krijgt een nieuw contract. De hoogste baas van het bedrijf, Ahmad Jauhari Yahya, gaat volgend jaar juli weg. Malaysia Airlines zal zich vooral toe gaan leggen op regionale vluchten.

Aandeelhouder Khazanah Nasional investeert de komende drie jaar 6 miljard Maleisische ringgit (1,4 miljard euro) in het bedrijf om te schuldenlast te verminderen. Volgens een stappenplan dat deze zomer werd gepresenteerd moet op 1 juli volgend jaar het nieuwe Malaysia Airlines als bedrijf zijn opgericht. Eind 2017 moet het bedrijf weer winstgevend zijn. Tussen 2018 en 2020 moet de Maleisische luchtvaartmaatschappij terugkeren naar de beurs.

Lees ook: ‘Heeft Malaysia Airlines nog toekomst?’ Op NRCQ(€)

    • Mirjam Remie