Hersendode zwangere Ierse van beademing gehaald na uitspraak rechtbank

Een zwangere vrouw in Ierland die al twee weken hersendood is, hoeft niet langer kunstmatig in leven te worden gehouden. Dat heeft een rechtbank in Ierland vandaag bepaald. Artsen hielden de vrouw in leven vanwege haar ongeboren baby.

Een zwangere vrouw in Ierland die al twee weken hersendood is, wordt niet langer kunstmatig in leven gehouden. Ze is van de beademing gehaald, nadat een rechtbank in Ierland vandaag had bepaald dat dit mocht. Artsen die de vrouw behandelden weigerden het verzoek van haar familie om haar van de kunstmatige beademing te halen, omdat ze het leven van haar foetus niet op het spel wilden zetten.

De vrouw was ongeveer zestien weken zwanger toen ze hersendood raakte door trombose. Hoewel artsen haar leven niet meer konden redden, hielden ze haar aan de beademing vanwege de baby. De rechtbank heeft nu bepaald dat de foetus een eventuele geboorte niet zou overleven, meldt persbureau AP. De rechters baseerden zich op de verklaring van zeven artsen. Volgens The New York Times gaan geen van de partijen in beroep.

Strenge abortuswet

De ouders van de vrouw wilden dat de artsen haar lieten sterven. De behandelaars deden echter een beroep op een wetsartikel waarin staat dat moeders en hun ongeboren kind dezelfde rechten hebben.

Volgens de Ierse wet is abortus verboden, zelfs als de moeder door de zwangerschap gehandicapt kan raken. De wet is in 1983 zo opgesteld dat ook in de toekomst het verbod op abortus blijft gelden, schrijft persdienst ANP. Zwangere vrouwen mogen wel reizen, waardoor ongewenst zwangeren vaak uitwijken naar landen waar abortus wel is toegestaan.

Door de zaak is het debat over de abortuswet in Ierland weer opgelaaid. Rechtbanken zijn normaal gesproken niet geopend tijdens de kerstperiode, maar voor dit geval werd een uitzondering gemaakt.

    • Laura Klompenhouwer