‘Gemeenten nog steeds bezorgd over nieuwe jeugdzorgtaken’

Dossiers van een jeugdhulpverlener.
Dossiers van een jeugdhulpverlener. Foto ANP / Roos Koole

Gemeenten hebben nog steeds grote zorgen over de jeugdzorg, die vanaf 1 januari hun verantwoordelijkheid wordt. Uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat veel gemeenten problemen verwachten bij de overheveling van de zorgtaken.

Van de honderd gemeenten die reageerden op de enquête, geeft bijna 90 procent aan problemen te verwachten. Bijna de helft van de ondervraagde gemeenten vreest dat er te weinig geld is. Eén op de tien zegt te weinig personeel of kennis in huis te hebben.

De 21 gemeenten in de regio Eindhoven lieten afgelopen week al weten volgend jaar naar schatting bijna 15 miljoen euro tekort te komen voor de jeugdzorg. De Eindhovense wethouder Jannie Visscher heeft hierover namens de gemeenten een brief geschreven aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

90.000 kinderen

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) liet deze maand in een rapport weten dat de jeugdzorg in gevaar is, zelfs al hebben gemeenten voor komend jaar contracten gesloten met zorgaanbieders. Jongeren die nu al jeugdzorg hebben, houden die ook vanaf 1 januari 2015. Maar of er komend jaar voor alle nieuwe cliënten ook zorg beschikbaar is, valt nog te bezien.

Het is eveneens onzeker of iedereen het hele jaar door toegang blijft hebben tot voldoende en de juiste jeugdzorg. Er vallen nu zo’n 90.000 kinderen onder jeugdzorg. Dat worden er per 1 januari meer doordat de jeugdzorg verantwoordelijk wordt voor een bredere groep kinderen, zoals kinderen met een lichte verstandelijke beperking.

    • Laura Klompenhouwer