Economie

Een jaar zakendoen op NRC Q

Beeld NRC Q

Je had het heel druk dit jaar. Die reorganisatie, al die paperclips die besteld moesten worden, en ook nog je promotie. We willen je helpen goed voorbereid te zijn op volgend jaar. Lees daarom hier onze beste stukken over de zakenwereld.

Als we het over één bedrijf veel gehad hebben, dan is het KLM. Het was niet echt een goed jaar voor de luchtvaartmaatschappij. Slechte cijfers, grote schulden en een weggestuurde topman. Al liet Camiel Eurlings zich niet stilletjes aan de kant zetten.

Ook over twee Amerikaanse technologiebedrijven ging het veel: Apple en Uber. De eerste presenteerde dit jaar veel nieuws; een smartwatch mét Nederlands bandje, een iPhone. (Terwijl Samsung veel spannender is.) Uber kwam juist negatief in het nieuws. Over de hele wereld wordt het voor de rechter gedaagd, en ook de topman liet zich niet zo handig uit.

Philips kondigde aan verder te gaan als twee bedrijven, Healthtech en Lighting. Ooit waren zelfs U2 en Donna Summer deel van het technologiebedrijf, inmiddels wordt het al jaren alleen maar kleiner. Net als andere techbedrijven.

https://www.youtube.com/watch?v=C2q2bis6eLE

Nu we het toch over Nederlandse bedrijven hebben: weet jij als geen ander waar de grote bedrijven staan en hoe Nederlandse fabrieken eruit zien? En kun jij chemieopslag van biertank onderscheiden? Test bij NRC Q hoe goed je het Nederlandse bedrijfsleven van boven kent.

We maakten meer quizzen dit jaar. Over wat voor topman of -vrouw je bent. Hoe goed je de prijzen op de huizenmarkt kent, of je consultancy spreekt, en waar je je eigenlijk op de Piketty-meter bevindt?

Op de beurs deden dit jaar een paar bijzondere bedrijven hun intrede. Zoals FreshPet, dat vers eten voor huisdieren verkoopt. Of schoenenmaker Jimmy Choo, van de minstens 100mm hoge hakken. NRC Q maakte een filmpje over het bedrijf.

Jimmy Choo: Hoe een hak van 100mm de beurs moet gaan veroveren from NRCQ on Vimeo.

Lees het stuk over FreshPet hier:
Cashen met kale en cranberry’s voor huisdieren

Hardloopevenementen gaan allang niet meer om het lopen zelf alleen. Er valt namelijk flink geld mee te verdienen. Kijk maar naar de Zevenheuvelenloop.

Is Maxi-Cosi te machtig? De maker van de babyzitjes financiert ‘onafhankelijk’ kinderveiligheidsonderzoek, zo zocht NRC Q uit. En welke ouder negeert nou advies van ziekenhuis of kraamverzorger?

Lees het stuk hier: De macht van Maxi Cosi

Tot slot nog een belangrijke vraag. Want waarom is het Nederlandse minumumjeugdloon zo laag?