De zeven leukste filmpjes van het afgelopen jaar

Er gebeurden verschrikkelijke dingen dit jaar, te veel. Maar er kon gelukkig ook gelachen worden. Geglimlacht of wat harder. We zetten de zeven leukste filmpjes die bij ons bij ‘het beste van het web’ hebben gestaan dit jaar op een rij.

'Slomo'. Screenshot via The New York Times

Het was het jaar van Oekraine, van Poetin. Het jaar van het verdwenen vliegtuig en het neergeschoten vliegtuig. Oorlog in Gaza. Alweer. Het jaar van oude (Boko Haram) en ‘nieuwe’ terreur (IS). Er gebeurden verschrikkelijke dingen dit jaar, te veel. Maar er kon gelukkig ook gelachen worden. Geglimlacht of wat harder. We zetten de zeven leukste filmpjes die bij ons bij ‘het beste van het web’ hebben gestaan dit jaar op een rij.

We zagen dit jaar hoe drie schattige oma’s voor het eerst wiet probeerden en hoe de burgemeester van Toronto niet voor de eerste keer crack probeerde en het moest ontgelden in de talkshow van Jimmy Kimmel.

We keken naar een zeehond die surfte met twee mannen en een paar dagen later naar een surfend varken op Hawaï. We zagen hoe metroreizigers in het Australische Perth een beknelde man redden door met z’n allen het treinstel heen en weer te bewegen en hoe een zoon zijn moeder in tranen kreeg door haar de auto te geven die ze altijd al had gewild.

We keken ook naar dingen die later toch even iets anders bleken te zitten dan gepresenteerd. Want dat was geen meteoriet die langs deze Noorse skydiver scheerde en de vreemden die elkaar voor het eerst kusten in een van de meest bekeken filmpjes van dit jaar waren veelal modellen en acteurs in een reclame voor een kledingmerk.

En natuurlijk keken we weer naar de grappige dingen in de Amerikaanse latenighttalkshows. Zoals Jimmy Kimmel die de drie vrouwelijke hoofdrolspelers uit Friends samenbracht voor een reünie in een kopie van de keuken waar ze altijd zaten. Of Jimmy Fallon, die mensen een kartonnen versie van honkballer Robinson Cano liet uitschelden om hem vervolgens zelf tevoorschijn te laten komen.

Ook vonden we het leuk als ‘we’ als Nederland aan bod kwamen in Amerikaanse programma’s. Zoals toen Stephen Colbert schaatscoach Jillert Anema de huid vol schold nadat hij de Amerikaanse schaatsers belachelijk had gemaakt. Of toen Seth Meyers oprecht behoorlijk bedrukt was toen hij tijdens zijn show te lezen kreeg dat het Nederlands elftal na strafschoppen had verloren van Argentinië in de halve finale van het WK.

Maar dit waren misschien de allerleukste zeven filmpjes die bij ons hebben gestaan.

De vermomde hond

De Pool Sylwester Wardega zorgde voor de allerpopulairste video op YouTube van het afgelopen jaar. Al ruim 120 miljoen mensen zagen hoe zijn lieve hond Chica mensen schrik aanjoeg, vermomd als vogelspin. Nou had Wardega er ook wel alles aan gedaan om de plekken waar deze mensen kwamen al dusdanig naargeestig te maken dat een hond zónder pluchen vogelspinpoten ook al genoeg was geweest voor wat angstzweet, maar goed.

Wardega maakt wel vaker filmpjes waarin hij grappen uithaalt met mensen. Zo liep hij al eens rond als het meisje uit de film The Ring en dronk hij voor de neus van politieagenten een biertje om vervolgens weg te lopen toen ze op hem afkwamen.

Oorspronkelijke artikel: ‘Spiderdog’ Chica jaagt mensen stuipen op het lijf.

De man, zijn biertje en de schaamte

We hadden allemaal deze man kunnen zijn, laten we wel wezen. Vrolijk meeklappend met een nummer waarvan je weet dat je het niet goed mag vinden. Zoals je zegt The Ketchup Song een wanstaltig liedje te vinden om vervolgens de eerste te zijn op een feestje die het bijbehorende dansje van begin tot eind nog kan.

De man die naar het nummer ‘Bam Bam (Bam)’ van het Brabantse Snollebollekes luisterde op een terras en zodra hij ziet dat de camera op hem gericht is zijn biertje snel pakt, werd een grote videohit.

In binnen- en buitenland. Heel handig had de persoon die het fragment op YouTube zette dat de titel ‘Man caught secretly being a fan’ genoemd. Dan vindt de rest van de wereld de video ook wel, ja. Het haalde zelfs de voorpagina van Reddit.

Oorspronkelijke artikel: Hele wereld lacht om deze Brabander die gewoon een biertje drinkt.

Met zijn zus op de kiss cam

Deze man die een basketbalwedstrijd van de Minnesota Gophers bezocht, had zijn grap tot in de puntjes gepland. Hij zou naast zijn zus zitten op de tribune en wist dus dat de kans bestond dat ze als koppel op de zogenoemde ‘kiss cam’ zouden kunnen verschijnen, waarna ze zouden moeten zoenen. Want dat hoort. Alleen niet met je zus natuurlijk.

Dus hij had een briefje in zijn binnenzak dat hij, mochten hij en zijn zus uitgekozen worden door de camera, tevoorschijn kon halen. Daarop: ‘my sister’. En ja, het moment kwam er.

Later legde hij nog uit wat er aan de grap voorafging.

Het oorspronkelijke artikel: Video: niet zoenen voor de Kiss Cam, dan heb je wat uit te leggen.

Obama tussen twee varens

Er is geen Amerikaanse president die zich op een populairdere manier presenteert aan de jeugd dan Barack Obama. Nu is het aanschuiven bij Jay Leno of David Letterman niet heel bijzonder meer voor prominente politici, maar Obama doet er tijdens zijn twee termijnen nog een schepje bovenop. Zo deed hij al eens mee aan het programmaonderdeel ‘Slow Jam the News’ bij Jimmy Fallon en verving hij recent nog Stephen Colbert voor een stukje van zijn show.

Hoogtepunt was toch wel Obama’s geslaagde bezoekje aan de vervreemdende ‘talkshow’ van acteur en comedian Zach Galifianakis (The Hangover). Dat is namelijk een talkshow die alleen online wordt uitgezonden, niet voor een enorm tv-publiek. Maar miljoenen mensen keken ernaar - ongetwijfeld veel jongeren - dus het was een gouden zet.

Want natuurlijk zit Obama in dat soort programma’s voor wat broodnodige pr. Bij Galifianakis, en ook bij Colbert, probeerde hij jongeren te overtuigen van de noodzaak van inschrijving voor Obamacare (de Affordable Care Act). Want vooral zij schrijven zich niet snel in. Even los van de pr: Obama’s optreden bij Galifianakis was bijzonder vermakelijk en toonde maar weer eens zijn komische talent.

Het oorspronkelijke artikel: Obama bewijst komisch talent in cultwebshow acteur Zach Galifianakis.

Slomo wilde alleen nog maar skeeleren

Dag en nacht skeelert er een bejaarde man langs het strand, een man die in San Diego bekendstaat als Slomo. John Kitchin, zoals de man echt heet, besloot op een gegeven moment zijn leven als neuroloog vaarwel te zeggen en alleen nog maar te skeeleren. Dat was het enige dat hij nog echt wilde.

De vader van documentairemaker Josh Izenberg kwam Kitchin, een oud-studiegenoot, toevallig een keer tegen, waarna Izenberg zelf besloot een korte film te maken. De video, te zien bij de The New York Times, was misschien wel de aandoenlijkste van het jaar.

Het oorspronkelijke artikel: Slomo wilde geen neuroloog meer zijn. Hij wilde alleen nog maar rolschaatsen.

Achter de schermen bij een hoax

Bob Dylan, en dan weer Christina Aguilera. Christopher Walken, en dan weer Billie Holliday. En allemaal vlekkeloos. Rob Cantor trok miljoenen kijkers met een eigen nummer waarin hij zingt in de stemmen van 29 beroemdheden.

Niet echt. Hij kon zelfs niemand van de 29 nadoen. Cantor had allemaal verschillende stemacteurs ingehuurd om delen van zijn nummer in te zingen. Hij moest het vervolgens alleen zo overtuigend mogelijk playbacken, terwijl een vriend hem begeleidde op de piano. Dat deed hij goed, al is met terugwerkende kracht wel te zien dat dit nooit echt had kunnen zijn.

Cantor kreeg recenter nog internetaandacht vanwege zijn bombastische musicaluitvoering van het door hem een paar jaar terug geschreven nummer over acteur Shia LaBeouf.

De making-of van deze hoax vind je hier. We kiezen ervoor om nog maar even de originele video te laten zien.

Oorspronkelijke artikel: De making-of van een hoax: deze man kan niet echt 29 beroemdheden nadoen.

Apparently was hij heel schattig

Hij was apparently (blijkbaar) nog nooit live op televisie geweest, en kijkt apparently soms het nieuws niet, want hij is maar een kind. En apparently was zijn voxpopje tijdens het nieuws van een lokale zender in de Amerikaanse staat Pennsylvania dusdanig leuk, dat de toen vijfjarige Noah Ritter er heel veel aandacht aan overhield.

De apparently kid, zoals hij vanaf dat moment genoemd werd, kreeg van Stephen Colbert te horen dat dit soort kleuternieuwslezers die in zijn nek hijgen de reden is dat hij ermee stopt - wat hij inmiddels nu officieel heeft gedaan. En Noah mocht komen opdraven in de talkshow van Ellen Degeneres, iets wat er nou eenmaal bij hoort als je enige internetfaam verworven hebt. Vraag dat maar aan ‘Alex from Target’ en de stewardess van American Airlines die wat grappiger is dan haar gemiddelde collega.

Oorspronkelijke artikel: Nieuwslezers vrezen voor hun baan na debuut van dit vijfjarig jochie.

    • Frank Huiskamp